HAON Sziréna

2011.08.09. 12:26

Nem a méret a lényeg – önt átvágják a memóriakártyákkal?

Egy átlagos vásárló ha betér a számítástechnika boltba, mert a kedvenc fényképezőjére vagy kamerájára már nem nagyon fér a nyaralási fotókból, szinte biztos, hogy a tárolókapacitáson kívül semmi mást nem néz, holott a megalomán gigák mellett van még jó pár tulajdonság, amivel érdemes tisztában lennünk.

Egy átlagos vásárló ha betér a számítástechnika boltba, mert a kedvenc fényképezőjére vagy kamerájára már nem nagyon fér a nyaralási fotókból, szinte biztos, hogy a tárolókapacitáson kívül semmi mást nem néz, holott a megalomán gigák mellett van még jó pár tulajdonság, amivel érdemes tisztában lennünk.Ha már a memóriakártyáknál tartunk, maradjunk a legelterjedtebb, a kompakt gépeknél alkalmazott típusnál, az SD kártyánál. Egy átlagos júzer jobb esetben a masinához kapott 1-2 gigabájtos (GB) kártyát viszonylag gyorsan képes telefotózni, különösen akkor, amikor még ismerkedik a szerzeménnyel. Aztán, ahogy egyre többet fényképez, esetleg felfedezi a HD videózás szépségeit rájön, hogy az 1-2 GB nagyon karcsú, így bemegy a legközelebbi boltba, hogy vegyen egy 32 gigabájtosat, mert a szomszédnak is olyan van. Az eladó ekkor készségesen szolgálja majd ki a vásárlót, aki miután hazaért és kipróbálja új szerzeményét azt tapasztalhatja, hogy a fényképező nem akar normálisan videót rögzíteni és a sorozatfelvétel sem az igazi. Holott giga, ultra, high speed és egyéb parasztvakító feliratok vannak a kártyán. No, de vajon ez miként fordulhat elő?

 

Ne csak a méretre figyeljünk!

 

Nem szeretnénk untatni az olvasót és nem is mennénk bele a szakmai részletekbe, de azt fontos tudni, hogy egy memóriakártya teljesítményét nagy mértékben befolyásolja az írási-olvasási sebessége. Gondoljunk csak bele, hiába veszünk egy kétszáz literes hordó helyett egy ezer literest, ha azt ugyanolyan szűk csövön tudjuk megtölteni, mint a kétszázast. Ha viszont a cső átmérőjét is növeljük, már nem csak több adatot tudunk tárolni, hanem azt gyorsabban is tudjuk megtölteni. A fényképezőgép ugyanis miután elkészül egy fotó vagy videó, minden esetben a kártyára menti a tartalmat, az viszont nem mindegy, hogy azt milyen gyorsan teszi. Az eszköz teljesítményét tehát nagyon visszafoghatja egy lassú kártya, hiszen szerencsétlen gép már lehet vígan készítené a következő felvételt, de a lassú adatátvitelű kártya miatt egyszerűen hosszú másodpercekbe telhet egy újabb exponálás. HD videók esetében pedig olyan szituáció is előfordulhat, hogy nem képes a gép felírni a kártyára az éppen rögzített tartalmat, mert a kártya lassúsága ezt egyszerűen megakadályozza.

 

Vegyük számításba a kategóriákat!

 

No, de fölmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mire kell odafigyelni? A gyártók talán szándékosan, vagy hanyagságból dobták piacra korábban termékeiket, amelyen az adatátviteli sebességre utaló konkrét jelzés csak ritkán volt olvasható. Ehelyett kaptunk különféle szorzókat, ultra, high és egyéb hangzatos kifejezéseket, de ezek egy átlagos felhasználónak nem sokat mondanak. Egy ideje azonban már számokkal csoportosítják a kártyákat az adatátvitelük szerint. Ha kézbe vesszük a kártyát, a tárolókapacitás mellett ( pl: 4GB), látnunk kell rajta egy másik számot is, 2-4-6-8-10 és ezek felett. Azok a kártyák, amelyeken nincs ilyen szám, valószínűleg nullás besorolást kaptak, azokkal nem is érdemes foglalkoznunk, hiszen azok az SD kártyák minimális tulajdonságaival bírnak. No, de lássuk részletesebben a történetet. A kettes szám kettes kategóriát jelöl, amely legalább 2 MB/s adatátviteli sebességgel bíró kártyát feltételez. Ezek a kártyák már mpeg4 videók rögzítésére is alkalmasak, az egyszerűbb kompakt gépekhez ideálisak.

A négyes kategória minimum 4 MB/s adatátviteli sebességet teljesít, amellyel már mpeg2(HDTV) minőségben rögzíthetünk videót és sorozatfelvételt is készíthetünk. A hatos kategória

már legkevesebb 6 MB/s adatátviteli sebességgel rendelkezik, ez az egyszerűbb DSLR (digitális tükörreflexes gépek zöme) kamerák kiszolgálására elegendő. Az ettől magasabb kategória értelemszerűen nagyobb adatátvitelt feltételez, de ezek már professzionális felhasználásra készülnek.

Jól látható tehát, hogy hiába veszünk egy nagy kapacitású, de kettes besorolású kártyát, szinte biztos, hogy nem fogunk tudni vele HD videót rögzíteni. Éppen ezért nem árt vásárlás előtt informálódnunk. Cikkünkkel éppen az átlag felhasználóknak próbáltunk segíteni, hogy eligazodjanak az SD kártyák világában. Reméljük sikerült hasznos információkkal szolgálnunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!