HAON Sziréna

2011.08.07. 19:56

Nem hagyják veszni a hajdúböszörményi hagyományokat

Hajdúböszörmény - Csilingelő üllőhang és gyerekzsivaj töltötte be vasárnap a Polgári utcai tájházak udvarát. Itt rendezték meg második alkalommal a Hajdúböszörményi Késműves, Kovács és Bőrműves Alkotótábort, amely nyílt nappal zárult, így a nagyközönség is megtekinthette az előző három napon készült alkotásokat.

Hajdúböszörmény - Csilingelő üllőhang és gyerekzsivaj töltötte be vasárnap a Polgári utcai tájházak udvarát. Itt rendezték meg második alkalommal a Hajdúböszörményi Késműves, Kovács és Bőrműves Alkotótábort, amely nyílt nappal zárult, így a nagyközönség is megtekinthette az előző három napon készült alkotásokat. Ám a kiállítás csak kísérő rendezvénye volt a tartalmas programnak, mely során a látogatók ki is próbálhatták a szövés, a hímzés, a nemezelés, a kovácsolás, a fazekasság, az ötvösség és a fafaragás mesterségét.

 

Paraszt olimpiát rendeztek a hajdúböszörményi alkotótáborban

 

Mint arról a Hajdúböszörményi Tájházak vezetője, Kerékgyártó Alexandra beszámolt, tavaly mintegy 700-an látogattak ki a rendezvényre és idén is legalább ennyi érdeklődővel számoltak. Ennek érdekében bővítették a programot, és a gyerekeknek „paraszt olimpiát” rendeztek, melyben többek között, talicskázásban, sütőlapáttal futásban, tandem „sítalppal” haladásban rendeztek váltóversenyt két csapat között, és gólyalábazásban, valamint kötélhúzásban, patkódobásban, tuskó gurításban is összemérhették erejüket. A tábor célját megfogalmazva Kerékgyártó Alexandra azt emelte ki, ki, hogy a kézművességet közelebb hozva az emberekhez, azok majd különbséget tudnak tenni az igényesen megmunkált és a tucat árú között.

 

Kések a vitrinbe

 

Összesen 45-en gyűltek össze a táborban, elsősorban helyi kézművesek és a mesterségeket megtanulni szándékozók, de az ország több pontjáról is eljöttek Böszörménybe – mondta el Szálkai Róbert táborvezető. Hozzátette, az első találkozó az interneten keresztül szerveződött, a késeket kedvelők, a készítésükkel foglalkozók számára hirdette meg, és főleg az egyik késes portál fórumozói éltek a meghívással, de csatlakoztak bőrösök és kovácsok is. A táborlakók a mesterségek alapjaival ismerkedtek szakemberek útmutatásai alapján, és az eredményt az udvaron felállított vitrinekbe tették láthatóvá a nagyközönségnek. HBN-ÉP

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!