HAON Sziréna

2011.09.25. 18:56

Jó tudni az adózásról: A köztartozásmentes adózói adatbázisról

Debrecen - A köztartozásmentes adatbázis az állami adóhatóság honlapján közzétett nyilvántartás, amely azokat az adózókat tartalmazza, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján: nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott adótartozása, köztartozása, nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása.

Debrecen - A köztartozásmentes adatbázis az állami adóhatóság honlapján közzétett nyilvántartás, amely azokat az adózókat tartalmazza, akiknek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján: nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott adótartozása, köztartozása, nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása. Nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett, adószámát nem függesztették fel, nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt, csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó tartozása.

Vannak előnyei

Az adatbázisban történő szereplés előnyei, hogy az adózónak nem kell nemleges együttes adóigazolást beszereznie, a közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan akkor is kifizethetnek számára, ha szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. A korábbi adóigazolás bemutatása nem szükséges a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés esetén például az alábbi eljárásoknál: kincstári vagyonértékesítés, személyszállító szolgáltatás engedélyezése, nappali ellátást nyújtó szociális intézmény működésének engedélyezése, sport célú ingatlanok elidegenítése, terhelése, szociális szolgáltató működésének engedélyezése, postai szolgáltatások engedélyezése, bentlakásos szociális intézmény működésének engedélyezése, haditechnikai termékek gyártása és a haditechnikai szolgáltatások nyújtása engedélyezése, szociális foglalkoztatás engedélyezése, Társadalmi Megújulás Operatív Program előirányzatából nyújtott támogatás.

Ha nem felel meg...

Amennyiben a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt követően az adózó a feltételek bármelyikének nem felel meg, az adóhatóság az adózót az adatbázisból törli, amelyről az adózót elektronikus úton és írásban értesíti. Ezt követően a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel a kérelem ismételt benyújtásával kérhető. HBN-MCS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!