HAON Sziréna

2011.10.08. 21:04

Könyvbemutatót tartottak a DAB székházban Debrecenben

Debrecen – Meghitt és ünnepélyes könyvbemutatón vettek részt közel kétszázan a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület által rendezett összejövetelen.

Debrecen – Meghitt és ünnepélyes könyvbemutatón vettek részt közel kétszázan a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület által rendezett összejövetelen.Ekkor került sor a Pedagógusok arcképcsarnoka című sorozat tízedik, jubileumi bemutatójára, melyet a MTA Debreceni Bizottságának székházában tartottak.

 Különgleges találkozó volt a mai

Színvonalas bevezető műsor keretében Csermely László, a kiadvány tördelőszerkesztője egy volt pedagógus, Mogyorósi József Tanárnak lenni szép című megható írását idézte. A kulturális műsor után Papp Gézáné, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy különleges találkozó ez a mai. Három jeles évfordulót is ünnepelhetünk. Az egyesület névadójának, Karácsony Sándor születésének ez évben van a 120 évfordulója, az egyesület 15 éve alakult, s ebben az évben jelent meg az arcképcsarnok sorozat tízedik, jubileumi kötete.

 Az arcképcsarnok sorozat

Majd Ungvári János, alapító főszerkesztő beszélt az arcképcsarnok sorozatról. Elmondta, hogy az évente megjelenő arcképcsarnok sorozat értékmentő kötetei azoknak a pályatársaknak állítanak emléket, akik nyomot hagytak tanítványaikban, munkatársaikban, s mindazokban, akikkel emberformáló kölcsönös viszonyban voltak. A sorozat köteteiben az arcképvázlat szerzői emlékeznek azokra a pedagógusokra, akik előttünk jártak, vagy éppen kortársaink voltak, s a legszebb hivatás elkötelezettjeként az ifjúság nevelésében tevékenykedtek.

Eddig megjelent tíz kötetben 1124 egykori pályatárs emlékezetét örökítették meg több mint 620 szerző írása révén.

 Elismerő oklevelet kaptak

Ezután Dr. Bitskey István professzor, a MTA Debreceni Bizottságának elnöke elismerő oklevelet adott át azoknak az egyesületi tagoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak régiónk tudományos és kulturális életének előmozdításához. Oklevelet vett át: Csermely László, Csiha László, Kakucsi Géza, Kincses Gyula, Kálmán Antalné dr. Kántor Sándorné, dr. Korompai Gáborné, Lengyel Mihály, Nyírkos Tibor, Raffay Zoltánné.

A Pedagógusok arcképcsarnokának 2011 évi kötetét Dr. Korompai Gáborné egyesületi tag mutatta be. Elmondta a népes számú közönségnek, hogy a tízedik, jubileumi kötetben 147 arcképvázlatot írt meg 125 szerző és társszerző.

Különös életutak lettek a kiadványban megörökítve az utókor számára. Szerepelnek a könyvben óvónők, tanítók, tanárok, középiskolai tanárok, főiskolai, egyetemi professzorok élettörténetei egyaránt. A közel másfélszáz életútról megemlített egy-egy különösen érdekes, kiemelkedő, vagy megható eseményt.

Ungvári János köszönetet mondott a kötet írásában, szerkesztésében közreműködőknek, a támogatóknak, s bizakodását fejezte ki, hogy a sorozatnak folytatása lesz.

Végezetül a DAB székházának előcsarnokában több száz könyv talált gazdára, elhintve ezzel az ország különböző pontjára azoknak a pedagógusoknak az emlékét, akiket a megtartó emlékezet tart közöttünk.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!