HAON Sziréna

2012.02.19. 12:06

A mangalica fülét-farkát feldolgozták Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - Hagymás vér, hurka (ha lehet cukrosan-böszörményiesen is), kolbász és toroskáposzta szerepelt az V. hajdúsági disznótor versenyprogramjában, emellett házi pálinkák versenyét is meghirdették szombaton a hajdúböszörményi tájházakban.

Hajdúböszörmény - Hagymás vér, hurka (ha lehet cukrosan-böszörményiesen is), kolbász és toroskáposzta szerepelt az V. hajdúsági disznótor versenyprogramjában, emellett házi pálinkák versenyét is meghirdették szombaton a hajdúböszörményi tájházakban.Mint azt Kerékgyártó Alexandra tájház-vezető kiemelte, a program sikeréhez hozzájárult a sok-sok felajánlás, például maga az alapanyag, amelyből a nap során változatos ételeket készítettek a versenyző cégek, intézmények, hagyományőrző körök.

Bodnár János gazdálkodó vette magához napközben a mikrofont, hogy a csapatokat nemcsak bemutatkozni, hanem szerepelni is hívja, és tudósítsa a vendégeket a feláldozott mangalica sorsáról, és kvíz-kérdéseket is feltett a disznóvágással kapcsolatosan, nyereményekért. 

Küzdelmes nap

 A főzőverseny zsűrizését Fehér Gábor mesterszakács, a Gasztronómiai Szövetség tagja, Kiss Imre, a városháza séfje, és Bodnár Sándor, a Kolozsvár Étterem vezetője vállalta. – Kemény nap volt, a főzőcsapatok megküzdöttek borral, pálinkával, de iparkodtak, s a végén nagyon jó munkát végeztek – hallhattuk. Fehér Gábor említette, hogy különösen fontos szempont volt, hogy ne legyen túl zsíros, illetve ne kozmáljon le az étel. A városi házi pálinkák versenyének ítésze Andirkó Antal volt, aki az ízek és zamatok harmonizálása alapján döntött. A nap végén a legjobban szereplő csapaté, a Tessedik Sámuel Kerbarátköré lett a vándorkupa, a Napló különdíját a Hajdú Gazdakör vezetője, Szabó Sándor vehette át. A nyeremények egyikét, a faragott főzőkanalat Sajtos Zoltán készítette.

Az eredményhirdetés előtti órában Böszörményi Kovács Zsolt szórakoztatta a vendégeket stand up comedi - fellépésével.

 

Eredmények:

A verseny helyezettjei kategóriák szerint:

Hagymás vér: 1. Mezőgazdasági Zrt., 2. Tessedik Sámuel Kertbarátkör, 3. Hajdú Gazdakör

Hurka: 1. Hb. Népzenei Együttes, 2. Mezőgazdasági Zrt., 3. Béke Agrárszövetkezet

Kolbász: 1. Hajdú Gazdakör, 2. Béke Agrárszövetkezet, 3. Keleti-Főcsatorna Egyesület

Toroskáposzta: 1. Tessedik Sámuel Kertbarátkör, 2. Széchenyi István Mg. Szakképző Intézet 3. Dóry József Nótaklub

Pálinka: 1. Tóth András (törköly), 2. Takács István (barack)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!