HAON Sziréna

2012.02.20. 08:13

A régió tudományos évnyitója

Debrecen - A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága, közismert nevén a DAB, február 22-én tartja évnyitó közgyűlését.

Debrecen - A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága, közismert nevén a DAB, február 22-én tartja évnyitó közgyűlését.A múlt év végi választásokat követően ez az első olyan összejövetele a grémiumnak, ahol bemutatkoznak az új akadémiai ciklusra választott vezetők is. A DAB elnöke ismét Bitskey István irodalmár akadémikus lett. A három alelnök közül Nemessályi Zsolt az agrártudományokat, Szabó József a természettudományokat, Szekanecz Zoltán pedig az orvostudományokat képviseli. A főtitkár ismét Fekete Károly, a teológia tudomány képviselője.

A tudományos testületnek 14 szakbizottsága van a nyíregyházi és a szolnoki bizottságokkal együtt. Négy bizottságot vezet új elnök: Rácz István az  irodalom- és nyelvtudományi-, Hajdu Lajos a matematikai-, Pepó Péter a mezőgazdasági-, Hernádi Zoltán az orvostudományi szakbizottságot.

Tudományos kitüntetések

A DAB az Észak-alföldi Régió tudományos testülete. 32 akadémikus, 21 MTA közgyűlési képviselő, 7 Eötvös-koszorús doktor, a 14 szakbizottság 82 munkabizottságának közel 1200 köztestületi tagja készül a közgyűlésre. Meghallgatni az elnöki beszámolót a 2011. évi munkáról és a 2012-es tervekről. Meghallgatni a főtitkár összegzését a szakbizottságok tevékenységéről. Megtudni, hogy kik kapják az idén a tudományos kitüntetéseket, a Pro Scientia Érmét, a Pro Cooperatione Díjat és a DAB-plakettet, kik a nyertesei a pályázatoknak.

Nem utolsósorban részese lenni Fésüs László akadémikus „Kutatói és társadalmi kihívások a molekuláris élettudományok sodrásában” című előadásának. Nagy Mariann képzőművész „Munin meséi” című kiállítása a Székházban már csak hab a tortán. Remélhetően elégedetten, az Akadémia jelmondatában bízva („Borúra derű”) távozhatnak a közgyűlés résztvevői.

INFO

Minden további információ a DAB honlapján található: http://www.dab.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!