HAON Sziréna

2012.03.16. 15:38

Az egyház nélkül szeptembertől megszűnne a Bányai Debrecenben

Debrecen - Egy a szülők számra sok kérdőjelet hagyó korábbi fórum után tartottak még egyet nemrégiben a Bányai Júlia Általános Iskolában, amely idén szeptembertől már a görög katolikus egyház fenntartásában működik majd tovább.

Debrecen - Egy a szülők számra sok kérdőjelet hagyó korábbi fórum után tartottak még egyet nemrégiben a Bányai Júlia Általános Iskolában, amely idén szeptembertől már a görög katolikus egyház fenntartásában működik majd tovább.Az ének-zene oktatásáról híres intézményben tanuló diákok szülei előzetesen elsősorban a világszínvonalú énekkarok jövőjéért, illetve a világi nevelés egyházira változtatása miatt aggódtak. 

Hittan az újaknak

A hajdúdorogi egyházmegye püspöke, Kocsis Fülöp rögtön az elején leszögezte, az iskola jelenlegi diákjainak nem lesz kötelező a vallásgyakorlás, bár a görög katolikus szellemiség előbb utóbb áthatja majd az intézményt. Csak az újonnan beiratkozóknak kell hittanra járniuk, a többiek választhatják a jövő szeptembertől úgy is bevezetendő erkölcstant, miután a püspök mindenre kitérő nyugtató szavai után is merültek fel aggályoskodó kérdések, Kocsis Fülöp megjegyezte: itt most nem az a kérdés, vált-e fenntartót az iskola vagy sem, hanem, hogy megszűnik vagy szeptembertől a görög katolikus egyház oktatási intézményeként működik tovább.

A zenei profil, az ének marad

Nagy változás előtt áll a négy éve önkormányzati fenntartásból kivett és a Mikepércsi Kistérségbe integrált Bányai Júlia Általános Iskola és AMI. Mivel a debreceni önkormányzat szerint évrő évre kevesebb gyereket kívántak beíratni az ének-zene oktatásáról nemzetközi hírű intézménybe, küszöbön állt a megszüntetése, így mentőövként hatott a görög katolikus egyház ajánlata. Mint azt Kocsis Fülöp püspök a helyszínen rendezett fórumon elmondta, már évek óta szerettek volna egy általános iskolát indítani Debrecenben, és a Bányai hányatott sorsa, valamint a közelsége a templomukhoz, kézenfekvővé tette a választást.

Két világnézet együtt

A szülőknek a világnézeti elvárásokra vonatkozó kérdéseik után terítékre került az iskola jövőbeni neve is. A püspök elmondta, figyelembe véve a tradíciókat, az egyik énekkar, a Szivárvány neve is felmerült, de a gyakorlatukhoz igazodva valószínűleg az egyházuk valamelyik szentjéről nevezik majd el az intézményt. Mint kiderült, a szülők „tanulmányozhatták” a görög-katolikusok miskolci általános iskoláját, és kicsit idegenül hatott számukra a légkör, valamint a házirend. Ezzel kapcsolatban Kocsis Fülöp megnyugtatta őket, eleinte biztosan nem lesz kötelező a „Dicsőség Jézus Krisztusnak! – Dicsőség mindörökké!”, illetve a húsvéti időszakban: „Föltámadt Krisztus! – Valóban föltámadt!” köszönési forma. Mint ahogyan a biblia megvásárlása sem kötelező, de ajánlott, ám akinek ez anyagi nehézséget okoz, annak segítenek. Ugyancsak nem kötelező diákoknak és szüleiknek vasárnaponként a templomba járni, kivétel a leendő elsősök, illetve a következő évfolyamok. Ebből is kitűnik, még hét esztendőn át megfér egymás mellett a világi és vallási szellemiség, amit azonban vélhetően egyre inkább uralni fog az utóbbi.

Világi eseményeken is

A Bányai énekkarai, a Szivárvány és a Lautitia rendszeresen szerepelnek különböző könnyűzenei együttesek koncertjein, illetve színházi előadásokon. Vajon az egyházi fenntartás mellett folytatható-e ez a gyakorlat - érkezett az újabb kérdés. Kocsis Fülöp megnyugtatott mindenkit, nem céljuk a fellépések korlátozása, sőt bővülni is fog az egyházi eseményekkel. Ugyancsak marad az erős ének-zenei oktatás, mert ezt a tradíciót nemhogy elsorvasztani, még inkább öregbíteni szeretnék, csak már nem a 1948-49-es szabadságharcban Bem tábornok hadseregében századosként szolgált Bányai Júlia neve alatt.

Szándéknyilvánítás

Az hajdúdorogi egyházmegye oktatási referense, Sivadó Csaba elmondta, a Bányai pedagógusainak ebben a hónapban kell nyilatkozniuk, hogy maradnak-e szeptembertől az új fenntartónál. A szülők a jövő héten kapják meg azt a levelet az egyháztól, melyben előzetesen felmérik a jövőre vonatkozó szándékukat. Az elsősök beíratása pedig az állami iskolákhoz hasonlóan március végén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!