HAON Sziréna

2012.03.15. 20:43

Az emlékezés koszorúit helyezték el

<p style="text-align: left;">Debrecen - A Bem téren az Országzászló felvonásával, a Petőfi téren a megyei huszárbandérium lovasainak felvonulásával és a Szeradás együttes ünnepi műsorával kezdődött a március 15-ei ünnepségsorozat.

Debrecen - A Bem téren az Országzászló felvonásával, a Petőfi téren a megyei huszárbandérium lovasainak felvonulásával és a Szeradás együttes ünnepi műsorával kezdődött a március 15-ei ünnepségsorozat. A napos, de szeles időben pár százan állták körül az 1848-as forradalom lánglelkű költőjének szobrát, melynek tövébe több tucat kézzel festett kiszászlót és virágot szúrtak a gyerekek, majd a felnőttek koszorúztak. Innen a tömeg a helyőrség fúvószenekara vezetésével gyalogolt át a Kossuth térre, ahol már több százan várták a menetet, így a főtéri ünnepség kezdetére legalább ezren gyűltek össze. (Ez a szám valószínűleg jóval magasabb is lehetett volna, ám vélhetően sokan már készültek vagy útra is keltek, hogy a fővárosi ünnepségen vegyenek részt.)

Kecskeméti vendégek

„Soha, semmi esetben ne tűrjétek, ne engedjétek azt, hogy a nemzet felett más határozhasson, mint a nemzet maga. Ha pedig a veszteség hírét hozzák nem fogunk  elcsüggedni, mert veszteni lehet, de nemzetet eltiporni nem” – idézet Pósán László ünnepi beszédében Kossuth szavait. Ezt követően került sor a Kossuth-szobor megkoszorúzására, amit a városi és a megyei önkormányzat, valamint és a kormányhivatal képviselői kezdtek, sorrendben Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere, Vasas Lászlóné, a hivatal főigazgatója és Kocsis Róbert megyei alelnök. Őket az egyházak, a fegyveres testületek, állami és társadalmi szervezetek vezetői követték. Az ünnepség a Szeredás együttes, a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI tanulóinak, valamint a kecskeméti Hegedűs együttes műsorával ért véget.

Az ünnepi programsorozat az Országzászló levonásával zárult csütörtökön Debrecenben. HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!