HAON Sziréna

2012.03.16. 10:05

Lányka, Lótusz és Márta úton

Hortobágy - A kölni állatkert és a nemzeti park közös együttműködésének köszönhetően 1997 óta az akkor Pentazugba szállított 21 vadlóból mára már 210-re duzzadt az eurázsiai sztyeppéken őshonos, ám ott szinte kihalt sörényes populáció.

Hortobágy - A kölni állatkert és a nemzeti park közös együttműködésének köszönhetően 1997 óta az akkor Pentazugba szállított 21 vadlóból mára már 210-re duzzadt az eurázsiai sztyeppéken őshonos, ám ott szinte kihalt sörényes populáció. Ebből az állományból telepítenek vissza három kancát (Lányka, Lótusz és Márta) a mongóliai Nagy Gobi Nemzeti Park Gobi B elnevezésű területére. Ennek első állomását jelentette szerdán a három taki elkábítása, majd speciális lószállító eszközre rakása a Hortobágyon, ahonnan az állatokat a csehországi Dolni Dobrejovi akklimatizációs központba fuvarozzák. Ott gyűjtik be a visszatelepítendő többi vadlovat is, ahonnan nyáron a prágai állatkert közreműködésével a korábbiakhoz hasonlóan katonai repülőgépeken szállítják őket Mongóliába. Mint az a Hortobágyi Vadasparktól kapott információból kiderül, amennyiben a három kancáról a vizsgálatok kiderítenék, hogy vemhesek, úgy csak jövőre kerülhetnek vissza - a Hortobágyról elsőként - őshazájukba. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!