HAON Sziréna

2012.04.30. 12:47

A benzinár után itt az újabb csapás: a műszaki vizsga is drágul

Debrecen - "A fene bánná, hogy néhány ezer forinttal drágul a műszaki vizsga, ha csak ez terhelné pluszban az autósok pénztárcáját. Csakhogy a benzinkútnál már jó ideje 450 forint körüli áron mérik a benzint, a szervizben hatezer forintos óradíj alatt a franciakulcsot se nagyon emelik fel a szerelők, a kötelezővé tett gyerekülés és telefon-kihangosító szett is egy vagyonba kerül, és akkor még nem beszéltem a 400 forintos óránkénti parkolási díjról, ami a fővárosi ötödik kerületivel vetekszik" - válaszolta érdeklődésünkre János, miközben már a sokadik 200-as érmét nyelette el a Dósa Nádor téri parkolóautomatával. Ügyintézni indult...

Debrecen - "A fene bánná, hogy néhány ezer forinttal drágul a műszaki vizsga, ha csak ez terhelné pluszban az autósok pénztárcáját. Csakhogy a benzinkútnál már jó ideje 450 forint körüli áron mérik a benzint, a szervizben hatezer forintos óradíj alatt a franciakulcsot se nagyon emelik fel a szerelők, a kötelezővé tett gyerekülés és telefon-kihangosító szett is egy vagyonba kerül, és akkor még nem beszéltem a 400 forintos óránkénti parkolási díjról, ami a fővárosi ötödik kerületivel vetekszik" - válaszolta érdeklődésünkre János, miközben már a sokadik 200-as érmét nyelette el a Dósa Nádor téri parkolóautomatával. Ügyintézni indult...Véleményével aligha van egyedül, hiszen hamarosan újabb kiadások keseríthetik a járművezetők életét; hamarosan emelkedhetnek a forgalomba helyezés és az időszakos műszaki vizsgálatok díjai. Zoltán például tőlünk tudta meg, hogy a kormányportálon olvasható előterjesztés szerint legdurvábban a nagymotorok műszaki vizsgáztatása drágul. Az ő 600 köbcentis gépén például a jelen szabályozás szerint 4 ezer 360 forint ellenében érvényesíti a hatóság a műszakivizsga címkéjét, ugyanez a jövőben 11 ezer forintra emelkedne. A fiatalember nem is hagyta szó nélkül a kormányzati elképzelést, de, hogy pontosan mit mondott rá, azt inkább nem idézném.A tervezett intézkedések kapcsán húzhatják a nyakukat a személygépkocsik üzemeltetői is, de nem ússzák meg az áremelkedést a segédmotorkerékpárosok, sőt a mezőgazdasági vontatók üzembentartói sem. A tervezet közigazgatási egyeztetése befejeződött, a szavazás májusban várható. Amennyiben a honatyák rábólintanak az elképzelésre, a módosítások a Magyar Közlönyben való megjelenése után 30 nappal lépnek hatályba.

Ha már utas nincs...

"Ha már utas nincs, legalább kiadás legyen" - biztos így okoskodtak ott fenn az urak, amikor a nagy eszükkel kitalálták, hogy a hivatásos sofőrök vizsgadíját is emelni kellene - kommentálta az egyik debreceni taxisofőr az elképzelést, amiről nem tőlünk hallott először. - A rádióban rágták már ezt a témát, jól fel is bosszantottak vele - adott nyomatékot véleményének az érezhetően elkeseredett vállalkozó. Érthetőek az indulatai, hiszen a járművek műszakivizsga-díjai mellett a hivatásos sofőrök vizsgadíja is emelkedne, mégpedig kategóriától függően három-négyszeresére.

Műszakivizsga-díjak

Segédmotorkerékpár: 3090-ről 5000 forintra

Motorkerékpár: 4360-ról 11 ezer forintra

Személygépkocsi: 16290-ről 22 ezer forintra

Mezőgazdasági vontató, pótkocsi: 7760-ról 21 ezer forintra

Hivatásos sofőrök vizsgadíja

PÁV I: 8310-ről 39 ezer forintra

PÁV II.: 8310-ről 37 ezer forintra

PÁV III.: 8310-ről 28 ezer forintra

PÁV IV.: 8310-ről 39 ezer forintra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!