HAON Sziréna

2012.05.17. 10:24

A májusi eső aranyat ér

Hajdú-Bihar - Úgy tűnik, jól fohászkodtak az elmúlt napokban, hetekben megyénk gazdálkodói, hiszen a lehető legjobbkor érkezett meg a földjeikre az aranyat érő májusi eső.

Hajdú-Bihar - Úgy tűnik, jól fohászkodtak az elmúlt napokban, hetekben megyénk gazdálkodói, hiszen a lehető legjobbkor érkezett meg a földjeikre az aranyat érő májusi eső. "Az elmúlt két napban 8-17 milliméter eső esett, ami részben pótolta a talajok már-már krónikus csapadékhiányát. Ráadásul nem egyszerre zúdult le nagy mennyiség, hanem csendesen áztatja a földeket, és ha megérkezik a felmelegedés, az optimális klímát teremt a frissen kelő növények számára" - mondta el a Naplónak Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője. A szakember szerint ez azt eredményezi, hogy a tavaszi növényeknél homogén állomány alakulhat ki, az őszi kalászosoknál pedig a korábbinál jobb termés remélhető. Információink szerint olyan sürgős munka most nincs a földeken, amit akadályozna az eső, a gyomirtás néhány nappal később is elvégezhető. "Ha valamitől tartani kell, az a meteorológusok szerint péntek hajnalra előrejelzett fagy, de reméljük, hogy az eső és a felhősödés ezt megakadályozza" - mondta Kiss Zoltán. HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!