HAON Sziréna

2012.05.19. 17:36

Egymásnak estek a Református Kollégium előtt

Egymásnak estek a Horthy-emléktábla támogatói és ellenzői a Református Kollégium bejárata előtt. Nézze meg a videókat!

Egymásnak estek a Horthy-emléktábla támogatói és ellenzői a Református Kollégium bejárata előtt. Nézze meg a videókat!

A Református kollégisták a Székely Himnuszt és a Szózatot énekelték, míg az MSZP megjelent vezetői felháborodásukat fejezték ki a "Horthy reinkarnációja" miatt. A párt véleménye szerint az Orbán kormány milliárdokat költ a volt kormányzó nevét viselő utcák szobrok avatására, ami nem a magyar társadalom törekvése, hanem szélső jobb oldali érzelmek kiszolgálása.

 


Kollégiumi diáktalálkozót szerveztek Debrecenben: több száz egykori és mostani diákot valamint oktatót vártak május 19-én, szombaton a Debreceni Református Kollégiumba. Sportmérkőzéseket rendeztek a különböző diáknemzedékek között, a résztvevők meghallgatták a budapesti társegyesület beszámolóját és a Kántus énekét. A programok között szerepelt közös istentisztelet, és a mai gimnazisták Örkény István egypercesei nyomán összeállított színpadi bemutatója. A találkozón megjutalmazták azokat a kollégiumi diákokat, akik a Baráti Kör pályázati felhívására színvonalas verseket és novellákat készítettek.

"nem kultuszteremtés"

A Debreceni Kollégium Baráti Köre szombaton hagyományos éves diáktalálkozója keretében visszahelyezte az 1938-ban felállított és 1950-ben eltávolított Horthy Miklós-emléktáblát. Tavaly nyáron a Kollégium felújítása során találták meg azt a márványtáblát, amely az egykori kollégiumi diák, Horthy Miklós kormányzónak állít emléket. - Az emléktábla május 19-ei visszaállítása egyszeri alkalom, nem kívánunk vele kultuszt teremteni – mondta a Baráti Kör elnöke. Dr. Győri János hozzátette: a múltat nem eltörölve, a jelen kihívásaira éberen figyelve, így kívánunk hozzájárulni mindannyiunk közös jövőjéhez – hangsúlyozta a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet igazgatója. A tábla visszahelyezésével egyidőben az MSZP helyi szervezete "Nem kérünk Horthyból" - címmel a sajtó munkatársai előtt fejezte ki véleményét. HBN

 

Dr. Győri János előadása jelenleg is tart, amelyben arról számol be, hogy nem kultuszátadásról, hanem tiszteletadásról van szó, amelyet a kollégiumi öregdiákok szövetsége kezdeményezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!