HAON Sziréna

2012.05.19. 21:07

Horthy - emléktábla: identitás, nem öncél

Debrecen - Visszahelyezték a Református Kollégium főépületének belső árkádjai alá Horthy Miklós néhai kormányzó, a Kollégium egykori diákja emléktábláját szombaton; Bölcskei Gusztáv református püspök, a kollégium baráti körének tagja és Győri János, a kör elnöke, a kollégiumtörténeti kutatóintézet igazgatója leplezte le, egy használaton kívüli raktárból került elő - tudtuk meg.

Debrecen - Visszahelyezték a Református Kollégium főépületének belső árkádjai alá Horthy Miklós néhai kormányzó, a Kollégium egykori diákja emléktábláját szombaton; Bölcskei Gusztáv református püspök, a kollégium baráti körének tagja és Győri János, a kör elnöke, a kollégiumtörténeti kutatóintézet igazgatója leplezte le, egy használaton kívüli raktárból került elő - tudtuk meg. Az esemény része volt a már hagyományos kollégiumi diáktalálkozónak, idén is több száz egykori és mostani diákot valamint oktatót vártak az intézménybe. A tábla leleplezését megelőzően az egykori diákokat körbevezették a felújított épületrészeken, majd a Kollégium dísztermében Győri János előadásában felidézte az emlékmű történetét, és az intézmény kapcsolatát Horthyval. A kutatások szerint valamikor 1938 és 1943 között helyezhette el a kollégium falán a táblát az akkori diákszövetség - nem a kollégium vagy a fenntartó egyházkerület - a volt diáknak, aki az elemi harmadik és negyedik osztályát járta ott 1877-78-ban. A gesztus az ősi kollégium iránti ragaszkodást, a szoros testvéri érzést, a tiszteletadást fejezte ki, mintsem a kultuszteremtést és -ápolást; sosem volt köthető aktuálpolitikai eseményekhez - jegyezte meg az előadó kiemelve, az emléktábla a régi Kollégiumi Diákszövetség egyetlen megmaradt tárgyi emléke, amelyet a mai Kollégiumi Baráti Kör helyezett vissza eredeti helyére.

Horthy kormányzóként többször visszatért a városba, meglátogatta egykori alma materét, és fővédnöke volt a Kollégiumi Diákszövetségnek - hallhattuk. Az emlékirataiban ugyan csak egy mondatot szentel az iskolának, de köztudott, hogy az ősi kollégium által képviselt református szellemiségben nevelődött. Történelmi-politikai szerepét és döntéseit minden kor értékelheti másként, így történt ez 1947-ben is, amikor a táblán látható elmosódott felirat szerint öt tanítóképzős diák vette le a felszabadulás 3. évében. Ezt a feliratot örökre befalazták - hallhattuk. HBN-BB

 

Az MSZP "nem maradhatott csöndben"

A márványtábla-avatásra időzítve MSZP szimpatizánsok jelentek meg a Kollégium előtt "nem kérünk Horthyból" - feliratú transzparensekkel és zsidó jelképekkel a kezükben. Török Zsolt szóvivő, országgyűlési képviselő kijelentette, hogy nem maradhat a párt csendben, amikor Horthy reinkarnációjáról szereznek tudomást. Kormos Kata, a párt szóvivője úgy fogalmazott, hogy az Orbán - kormány milliárdokat költ utcák és szobrok avatására, amelyek a történelem szégyelnteljes, zsidótörvényeket hozó szakaszára emlékeztetnek. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országos elnöksége tagja Radnóti versét idézve utasított el minden olyan cselekedetet, amely magyar zsidók és cigányok deportálásának állít emléket. Torzsa Sándor, a baloldali ifjúsági mozgalom elnöke a háborús bűnös ünneplésének nevezte az eseményt, s mint mondta, kezdeményezni fogja, hogy vizsgálják ki, miért történik ez Debrecen intézményében. Juhászné Lévai Katalin, az MSZP nőtagozatának megyei elnöke az emberség és a keresztény hit megcsúfolásának nevezte az eseményt. Mialatt a párt a sajtótájékoztatóját tartotta, a Kollégium előtt sorfalat alkottak a diákok, és hangosan énekelték a székely himnuszt és a Szózatot. Ezalatt akadt olyan tüntető is mindkét táborból, akik erőteljesen hangot adtak véleményüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!