HAON Sziréna

2012.05.30. 14:01

Koszorúzási ünnepség a Honvédtemetőben

Idén májusban is megemlékezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár azokról a katonákról, akik életüket áldozták hazájukért és a nemzet függetlenségéért. A Hősök Napja alkalmából a debreceni Honvédtemetőben rendezett koszorúzási ünnepségen Varga István alezredes mondott beszédet.

Idén májusban is megemlékezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár azokról a katonákról, akik életüket áldozták hazájukért és a nemzet függetlenségéért. A Hősök Napja alkalmából a debreceni Honvédtemetőben rendezett koszorúzási ünnepségen Varga István alezredes mondott beszédet.

Az eseményen a társ- és civil szervezetek mellett korhű egyenruhában vettek részt - a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közreműködésével - a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, közöttük a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai is.

Varga István alezredes beszédében felelevenítette a Hősök Napjának történetét, majd a II. Világháború végétől az új évezredig terjedő korszakot, amikor nem volt hivatalos ünnepe a hazájukért életüket áldozó magyar katonáknak. A Bocskai dandár megbízott törzsfőnök-helyettese ezután az alakulat hagyományőrző szándékairól beszélt:

- Az 5. Bocskai István Lövészdandár nem csak szavakkal, hanem tettekkel is kimutatja ezt a törekvést. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében katonáink a civil szférával összefogva nagyszabású hadisír-gondozási programba kezdtek, amelynek eredményét máris láthatjuk itt, a Honvédtemetőben. Feladatunk, hogy tisztelegjünk a hősök előtt, nem csak az év egy napján, hanem mindegyiken, nem csak megemlékezésekkel, de jól megszervezett munkával is. A dandár állománya ezt teszi. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az itt nyugvó hősök emlékét és a hagyományokat méltó módon őrizzük meg – fejezte be beszédét Varga alezredes.

A megemlékezés végén a "Haldokló oroszlán" szobránál az emlékezés koszorúját helyezte el Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Fauszt Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város aljegyzője, Varga István alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott törzsfőnök-helyettese és Rácz Károly mérnök őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnok-helyettese, Papp Ferenc tűzoltó alezredes, műszaki osztályvezető, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve Aszalós Sándor tűzoltó alezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség nevében, Majoros László nyugállományú mérnök ezredes, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének megyei elnöke, Halmai Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei alelnöke, valamint Kiss Csaba nyugállományú százados, a Bocskai István Bajtársi Egyesület titkára.

A koszorúzási ünnepség a Magyar Takarodó hangjaival zárult.

 

bocskaidandar.hu

Fotó: Nagyné Tóth Erzsébet őrvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!