HAON Sziréna

2012.05.31. 08:57

Ma újra „Balla Irma-per”

Debrecen - Csütörtök délelőtt folytatódik a Schönstein Sándor elleni büntetőper a Debreceni Törvényszéken. A tárgyalás részleteiről beszámolunk.

Debrecen - Csütörtök délelőtt folytatódik a Schönstein Sándor elleni büntetőper a Debreceni Törvényszéken. A tárgyalás részleteiről beszámolunk.

 A bíróság korábbi tanúvallomásokat ismertetett a délután folyamán. Folytatás július 10-én.

14:17 Bakó József bíró a tárgyalási nap elején az áprilisi bizonyítási eljárás eredményéről is beszámolt. Akkor azt szimulálták a vádlottal, hogy mennyi időbe kerül megtennie a Nagyállomástól a Bercsényi utcáig tartó utat gépkocsival.

Schönstein Sándor korábban azt állította, hogy ez az út körülbelül 11 percig tartott 2007. április 6-án, amikor is édesanyja jött elé a vasútállomásra, s vitte haza. A most áprilisi alkalommal 12 és fél perc alatt sikerült teljesíteni az útvonalat. Az időnek azért van jelentősége, mert a vád szerint Balla Irma telefonja még azelőtt eltűnt, hogy az asszony a fiáért indult a Nagyállomásra.

A bíró a délután folyamán az ügyben eddig keletkezett tanúvallomásokat ismerteti.

A bizonyítási eljárás részletei itt: Balla Irma-gyilkosság – Tizenegy perc az élet?


 

12:43  

A bíróság meghallgatott egy olyan kőművest is, aki április 6-án délután a Balla Irmáék melletti házépítésen dolgozott. A munkás egyedül tartózkodott az építési területen a délutáni órákban, amikor is zsalut bontott. A férfi látta hazaérkezni a sértettet és a fiát. A bíró kérdéseire elmondta: emlékei szerint Balla Irma nyakában nem lógott narancssárga zsinóros mobiltelefon, s bár nem fordított különös figyelmet Balla Irmára és a vádlottra, az biztos, hogy nem volt közöttük emelt hangú szóváltás.

A tanú beszámolt arról is, hogy a Bercsényi utcai építkezésről - vagy valamelyik másikról, merthogy több helyszínen dolgoztak - eltűnt egy spajszer, de majd csak hónapokkal a gyilkosság után.


 

 12:18 A vádlott pszichés és elmeállapotáról újabb igazságügyi orvosszakértői vélemény készült az év elején. Ennek ismertetése során elhangzott, hogy a pszichológiai szakértő szerint a 33 éves Schönstein Sándor magas intelligenciával rendelkezik, de kitartásban és motiváltságban gyenge. Infantilis típus, gyenge empátiás képességgel. Belső feszültségét leplező karakter, akinél a benne halmozódó feszültség és frusztráció miatt előfordulhat indulatkitörés (ami jóval hevesebb lehet, mint azt a kiváltó ok indokolja), bár személyiségében nem ez a meghatározó.

Az elmeszakértő megállapításai alapján az éber tudattal rendelkező vádlott viselkedése túlszabályozottan nyugodt, személyisége tartózkodó, egocentrikus, rejtőzködő. Fokozott önkontroll, színtelenebb érzelmek, csökkent konfliktuskezelési képesség jellemzi. Az indulatkitörésre való hajlamot az elmeszakértő is megállapította azzal, hogy az nem meghatározó a vádlott személyiségében.

 

 


 

11:50 A Debreceni Törvényszék két rendőrt idézett a csütörtöki tárgyalás elejére. Egyikük mint a szemlebizottság vezetője, társa pedig bűnügyi technikusként volt jelen az emberölés helyszínén, miután a vádlott 2007. április 7-én délután (húsvét szombatján) telefonált a rendőrségnek édesanyja meggyilkolása miatt.

A szemlebizottság vezetője a bíró kérdéseire elmondta: jártak a Bercsényi utcai ház emeleti lakrészében is, de mivel nem látták nyomát annak, hogy a helyiség bármilyen módon összefüggésbe hozható az emberöléssel, ott nem luminoloztak (ezzel a vegyi eljárással a feltakarított vér is kimutatható). A tanú nem tudott válaszolni arra, hogy megtörtént-e a luminolozás teljes mértékben az udvar hátsó, részben leomlott kerítésénél. A kerítésen ugyanis egy jókora lyuk tátongott, amelyen keresztül át lehetett kelni a hátsó szomszéd ingatlanára, azaz Balla Irma gyilkosa akár onnan is érkezhetett vagy távozhatott.

A technikus már jóval határozottabb volt: a férfi azt mondta, luminolozta a hátsó kerítést, s bár pontosan nem emlékszik arra, hogy a rést befújta-e a szerrel, úgy vélekedett, hogy nagy valószínűséggel igen. - Életszerűtlen, hogy pont azt kihagytam volna - jegyezte meg. A technikus hangsúlyozta: kizártnak tartja, hogy a résen keresztül bárki érkezett vagy távozott volna, erre ugyanis semmi nyom sem utalt. - A fű nem volt letaposva, friss csúszásnyomot, vért, letört ágat, hajtást nem láttunk, ahogy más gyanús nyomot sem - indokolta.

 


 

11: 29 A tárgyalás elején dr. Bakó József tanácsvezető bíró közölte: miként azt a védelem is indítványozta, a bíróság elrendelte Balla Irma mobiltelefonjának szerológus szakértő általi DNS-vizsgálatát. Ehhez kapcsolódva az ügyész jelezte: a készüléket sokan összefogdosták az elmúlt években. A védő szerint viszont a nyomozó hatóságoknak már a büntetőeljárás elején kérnie kellett volna ezt a vizsgálatot, s nem a vádlott hibája, hogy akár el is eshettek ezen nyomok rögzítésétől.

A Debreceni Törvényszék által elrendelt szerológusi vizsgálat eredménye már megvan. Egyelőre még nem ismertették.

 


 

8: 35 Balla Irma néhai debreceni önkormányzati képviselő fiát édesanyja megölésében mondta ki bűnösnek első fokon a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, de a Debreceni Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte a vádlottat 12 év fegyházzal sújtó határozatot és új elsőfokú eljárásra kötelezte a bíróságot (az átnevezés után immár a Debreceni Törvényszéket).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!