HAON Sziréna

2012.06.05. 07:15

Jegyzet: Pengeélen

<em>Pénteken még úgy volt, hétfőn annak ellenére a parlament elé kerül a módosított jegybanktörvény-tervezet, hogy az nem felel meg se az Európai Központi Bank, se a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeinek.</em> <strong>Ratalics lászló jegyzete.</strong>

Pénteken még úgy volt, hétfőn annak ellenére a parlament elé kerül a módosított jegybanktörvény-tervezet, hogy az nem felel meg se az Európai Központi Bank, se a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeinek. Ratalics lászló jegyzete.A lényeg: a kormány egy harmadik alelnök kinevezésének lehetőségével és a jegybank monetáris tanácsának bővítésével, hatáskörének szélesítésével nagyobb befolyást szeretne elérni a jegybank működésében, amit a két említett szervezet olyannyira nem tart kívánatosnak, hogy a hiteltárgyalások megkezdését a törvénytervezet ezen kitételeinek törléséhez köti. Szerintük ha a jegybanknak a kormány diktál, úgy a politikai érdek érvényesül a gazdasági racionálitás kárára.

Varga Mihály IMF-főtárgyaló szombaton a Magyar Távirati Iroda nyilvánosságát is felhasználva megkérte Rogán frakcióvezetőt, ugyan halasszák már el a kifogásolt törvénytervezet megszavazását. Csodák csodája, így is lett. Csak persze a körülmények tükrében ne higyjük, hogy nem volt ez jó előre lejátszva. A hiteltárgyalások körül ugyanis így folytatódhat a hónapok óta zajló húzd meg, ereszd meg játék. A cél: még éppen elfogadható (?) kamatszinten tartani az államadósság piaci finanszírozását a jóval kedvezőbben kínált, de népszerűségvesztéssel (például az egykulcsos adó megszüntetésével) járó IMF-pénz helyett. Hogy meddig? Amíg csak a helyzet és az IMF megengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!