HAON Sziréna

2012.07.15. 19:16

Diákmunka nem csak nyáron

Debrecen - Az egyik leleményes debreceni iskolaszövetkezet e-mailben kiküldött promóciós anyaga szerint a diákmunka a leggazdaságosabb törvényes foglalkoztatási forma, mivel a munkáltatókat nem terheli foglalkoztatási költség.

Debrecen - Az egyik leleményes debreceni iskolaszövetkezet e-mailben kiküldött promóciós anyaga szerint a diákmunka a leggazdaságosabb törvényes foglalkoztatási forma, mivel a munkáltatókat nem terheli foglalkoztatási költség. Megkérdeztünk egy, diákszövetkezetekkel kapcsolatban álló debreceni vállalatot, idén mennyire jellemző náluk a diákmunkások alkalmazása.

Szívesen mennek

Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly nyáron kevesebb diákot tudtak foglalkoztatni, idén azonban több mint hatvan diák tud náluk munkát vállalni. A nyári hónapokra az operációs munkakör 5-8 százalékát töltik fel diákokkal - "A munkavállalóink többnyire egyetemisták, akiknek két műszakban van lehetőségük dolgozni. Ügyelünk arra, hogy olyan munkaerőhöz jussunk, aki biztosan megállja a helyét, ezért kétlépcsős felvételin kell átesniük a jelentkezőknek. Elsőként a koncentrációs képességet, figyelmet és monotonitás-tűrést vizsgáljuk, másodszor pedig egy felvételi elbeszélgetésre kerül sor. Akik végül átmennek a rostán, ugyanolyan megbecsülést élveznek nálunk, mint a főállású alkalmazottaink. Emberszámba vesszük a diákokat, ez lehet a titka annak, hogy évről-évre sokan keresnek fel minket" - fűzte hozzá az ügyvezető.

Diákmunka - diákszemmel

De mit mond a másik oldal? Hogyan vélekednek a dolgozó fiatalok a diákszövetkezetekről? "Az utóbbi egy évben három diákszövetkezetnél is regisztráltam, éjszakáztam műanyaggyárban, de dolgoztam laborban is. Az egyik szövetkezetben későn kaptam meg a fizetést, de nincs kirívóan negatív tapasztalatom, az alacsony teljesítménybérről nem ők tehetnek - osztotta meg lapunkkal véleményét egy rutinos debreceni hallgató. "Mikor diákszervezeten keresztül próbáltam egy kis kiegészítéshez jutni, robotolhattam egy műanyaggyárban vagy lapátolhattam a kukoricaföldeken. Más opciót nem ajánlottak fel - tudtuk meg egy volt diákmunkástól. Mások a diákszövetkezet és a munkaadójuk közötti nehézkes kommunikációt hozták fel ellenérvként. "Egy fürdőben dolgozom, idén több ember munkáját kell megszerveznem. Bonyolítja a dolgot, hogy a főnökünk a szövetkezet, az utasításokat viszont a fürdőtől kapjuk. A két fél között lehetne hatékonyabb a kommunikáció, hogy ne nekem kelljen közvetíteni közöttük - mesélte egy diáklány. HBN-Horváth Katalin

Mégis vállalják

A negatív tapasztalatok ellenére mégis évről-évre sokan jelentkeznek a diákmunka-közvetítő cégekhez. A nyári időszak jelenti a csúcspontot, de számos diák évközben sem riad vissza attól, hogy tanulmányai mellett munkát vállaljon. Sokan csak zsebpénzüket szeretnék kiegészíteni, mások a szüleik válláról vennék le az egyre gyarapodó anyagi terhet. "Tizedikes koromtól kezdve vállaltam kisebb-nagyobb munkákat, tavaly óta azonban már azért dolgozom, hogy ha szeptemberben sikerül bejutnom az egyetemre, akkor legyen pénzem élni. Eddig ez nem okozott volna gondot, de mivel csökkentették az állami férőhelyeket, kicsi az esélye annak, hogy bekerülök. Ha a tandíjat nem is tudom ebből a munkából finanszírozni, de az albérletet talán igen; ezzel pedig sokat segítek magamon és a szüleimen is - tudtuk meg egy végzős gimnazistától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!