HAON Sziréna

2012.07.04. 18:58

Európai szakmai delegáció a Debreceni Repülőtéren: barnamezős fejlesztések

Debrecen, 2012. július 4., szerda (MTI) - Korábban elhagyatott, elhanyagolt, majd később újrahasznosított, úgynevezett barnamezős terülteket tanulmányozó európai szakmai delegáció járt szerdán a debreceni repülőtéren - közölte Meleghegyi Tamás József, az Airport Debrecen kft. ügyvezetője az MTI-vel.

Debrecen, 2012. július 4., szerda (MTI) - Korábban elhagyatott, elhanyagolt, majd később újrahasznosított, úgynevezett barnamezős terülteket tanulmányozó európai szakmai delegáció járt szerdán a debreceni repülőtéren - közölte Meleghegyi Tamás József, az Airport Debrecen kft. ügyvezetője az MTI-vel.Tájékoztatása szerint a mintegy harminc külföldi és magyar szakember a repülőtér történetével, annak jelenlegi szakmai és befektetési lehetőségeivel, továbbá a már megvalósult infrastrukturális fejlesztésekkel ismerkedett.

A tíz országból érkezett szakemberek a repülőtéren megtekintették a terminálokat és az év elején átadott cargo bázist, majd prezentáción tájékozódtak a légikikötő technikai paramétereiről is.

Meleghegyi Tamás József felhívta a figyelmet: a repülőtér egyik legnagyobb értéke az, hogy szinte egyáltalán nincs beépítve a környezete, így nincsenek behatárolva a fejlesztési lehetőségek. A repülőtér környezetében több száz hektárnyi terület áll rendelkezésre csarnokok, kiszolgáló létesítmények és egyéb, a cargo forgalom szempontjából fontos beruházásokra. Az üzleti potenciált növelheti az is, hogy a repülőtéren lehetőség van vámmentes zónák kialakítására.

A szakembercsoport tagjai egy EU-s támogatással megvalósult, az év végén záruló hároméves szakmai program keretében jártak Debrecenben - mondta el Sabrine Kalka projektmenedzser.

A B-team elnevezésű projekt célja az, hogy az Európa 11 országának 14 városából összeállt csoport megismerkedjen hasonló méretű városok egy-egy egzakt barnamezős területen jelentkező - gazdasági, környezetvédelmi, területfejlesztési - problémáival és egy workshop keretében intenzív tapasztalatcserével serkentse az adott területhez tartozó hosszú távú stratégia kidolgozását - fűzte hozzá a belfasti szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!