HAON Sziréna

2012.08.24. 19:26

Élénk munka a tájházban

Hajdúbagos - Hagyományos mesterségekben merülhettek el a bagosi gyerekek.

Hajdúbagos - Hagyományos mesterségekben merülhettek el a bagosi gyerekek.A Szentendrei Néprajzi Múzeumban található tájház hasonmására készítette el a hajdúbagosi önkormányzat azt az új, kulturális, hagyományos emlékeket őrző házat, amelyet pénteken nyitott meg Szabó Lukács polgármester. Mint arról beszámolt, előző héten ért véget a bagosi alkotótábor, az elkészült műveket a mostani alkalommal állították ki a ház egyik szobájában.

– Az alkotótábort helyi gyerektáborral kötöttük egybe, így a felnőttek együtt dolgoztak velük, segítve fejlődésüket. Nem csak a festőművészek jeleskedtek, rajtuk kívül rengeteg mesterség rejtelmeit megtanulhatták a kisebbek, így többek között faraghattak, kovácsolhattak, gyöngyöt fűzhettek, gobelinezhettek, varrhattak, agyagozhattak. A szállás és az étkeztetés költségeit az önkormányzat fedezte – tájékoztatott Szabó Lukács.

Bővíteni akarják

Maga a ház modern anyagokból épült, régies stílusban. Jelenleg két szobája van, teljesen berendezve. Tervezik továbbá a bővítését különböző mesterségek helyiségeivel. A területen szőlőtermesztés folyt régen, így hűs borospincével is rendelkezik. A tájház létrehozásának célja Hajdúbagos kulturális életének felélénkítése, terep, ahol felnőttek és gyerekek együtt munkálkodhatnak (a jövőben tanfolyamokat is indítanak ennek érdekében helyi tanárokkal).

Magyar Fruzsina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!