HAON Sziréna

2012.08.27. 14:58

Elkezdődött a „Béka-tábor” a Bocskai Lövészdandár támogatásával

Megnyitotta kapuit Debrecenben a „Béka-tábor”, amely a szeptembertől honvédelmi középiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium (GDEMSZK) 61 diákját fogadta.

Megnyitotta kapuit Debrecenben a „Béka-tábor”, amely a szeptembertől honvédelmi középiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium (GDEMSZK) 61 diákját fogadta. Az egyhetes rendezvényt követően a „kiskatonák” a honvédelmi szakirányú osztályokban kezdik meg tanulmányaikat. A tábor a Honvédelmi Minisztérium, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a GDEMSZK szoros együttműködésével jött létre.

A megnyitó napján Berkecz Gábor, az intézmény igazgatója köszöntötte a növendékeket, majd dr. Lippai Péter ezredes, a Bocskai dandár parancsnok-helyettese szólt néhány mondatot az összegyűlt fiatalokhoz:

- Tanáraik és nevelőik garanciát jelentenek az Önök számára. Tanulhatnak tőlük, számíthatnak rájuk, Önöknek viszont teljesíteniük kell. Ha nem is lesz mindannyiukból katona, bízom benne, hogy olyan, a társadalom számára hasznos felnőttekké válnak itt, az ország első honvédelmi középiskolájában, akik tisztában vannak azzal, mit is jelent a honvédelem, hazaszeretet. Ezen a héten rengeteg elméleti és gyakorlati – főként alaki – foglalkozás vár Önökre, amelyek úgy vannak összeállítva, hogy sikerélményt adjanak. Ehhez azonban az Önök akarata, elszántsága is szükséges. Kívánok az elkövetkező napokra sok élményt, erőt, egészséget!

 

Az öt nap előkészítésénél kettős cél vezérelte a szervezőket – mondta el Nyíri Sándor őrnagy, a dandár nevelési és oktatási részlegének vezetője. Egyfelől még a tanév kezdete előtt lehetőséget adnak a 9. évfolyamos diákoknak egymás megismerésére, a csapatszellem kialakítására és erősítésére. Másfelől a tábor helyszínein – a Kossuth laktanyában, illetve a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban – a tanulókat megismertetik a katonai jellegű oktatás kereteivel, a tanévben rájuk váró követelményekkel.

 

Az augusztus 27-től 31-ig tartó programot a Bocskai dandár nevelési részlegének katonái – Fekete András főhadnagy, Godó Zsolt zászlós, Leel-Őssy István főtörzsőrmester - úgy állították össze, hogy a diákok minél átfogóbb képet kapjanak a katonai képzés alapjairól. A tanulók szoros napirenden belül többek között alaki foglalkozáson, menetgyakorlaton és paintball-lövészeten vesznek részt, emellett elsajátítják a térkép- és tereptani ismeret, a fegyverzetismeret alapjait, megismerkednek a tájoló használatával, valamint a katonai rendfokozatokkal is.

 

A tábor zárónapján, augusztus 31-én, pénteken a növendékek részt vesznek a debreceni Kossuth téren a városi tanévnyitó ünnepségen, amelynek díszvendége Hende Csaba honvédelmi miniszter lesz.

 

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy

kommunikációs tiszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!