HAON Sziréna

2012.08.30. 08:03

Fantáziát láttak az almában Hajdúnánson

Hajdúnánás - A Tedej Zrt. egy évtizeddel ezelőtt úttörőként kezdett bele az almatermesztésbe Hajdúnánás térségében. Az alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó társaság a térségbeli foglalkoztatás növelését, javulását is vállalta a kertészeti tevékenységgel.

Hajdúnánás - A Tedej Zrt. egy évtizeddel ezelőtt úttörőként kezdett bele az almatermesztésbe Hajdúnánás térségében. Az alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó társaság a térségbeli foglalkoztatás növelését, javulását is vállalta a kertészeti tevékenységgel.A kezdeti almatelepítéseket követően meggy-, cseresznye-, szilva- és körteültetvényeket is telepítettek, mellyel aegész évben munkát tudnak biztosítani a térségben kétszáz embernek.

Intenzíven

A 65 hektár intenzív almaültetvény telepítésekor úgy állították össze a fajtákat, hogy a betakarítás szakaszosan történhessen. A szüret augusztus elején indult a nyári almákkal, melyeket 5,2 ha területen termesztenek. Idén 52 t/ha termést értek el ezeken az ültetvényeken. Az étkezési almát 65 mm átmérőtől szedték és részaránya megközelítette a 90 %-ot. Jelenleg a Gala Must alma betakarítása zajlik. A termés minősége és mennyisége úgy tűnik, talán még a nyári almákat is felülmúlja.

Bódi László vezérigazgató elmondta, hogy feléjük kevés a csapadék és bizonytalan. Az öntözés az egész gyümölcsös területén megoldott csepegtető  öntözés formájában. Az öntözővizet a Kelti Főcsatornából nyerik. A cég sikeresen pályázott az iskolagyümölcs programban, mely által a 2009-10-es tanévtől megszakítás nélkül folyamatosan ellátják a környékbeli iskolák tanulóit friss, egészséges gyümölccsel.

Új módszerek

Idén újabb 10,6 ha intenzív almaültetvényt telepítettek. - A jéghálós támrendszer alatt a termesztés biztonságos, az ültetvény védve van a jégesőtől és a nagyobb viharoktól, lehetőséget teremtve a minőségi almatermesztésnek. Az elmúlt években több alkalommal bekövetkezett tavaszi fagykár, ami ellen hagyományos módszerekkel (pl. füstölés) az ültetvényeket megvédeni nem lehet. Ezért az országban egyedülállóan az új ültetvényben már egy felső fagyvédelmi öntözési rendszert építünk ki, melynek működtetésével a tavaszi fagykár kiküszöbölhető - mondta a cégvezető.

HBN 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!