HAON Sziréna

2012.08.26. 10:51

"Két éve nem emeltünk árat"

Hajdú-Bihar - A Napló által megkérdezett pékek azt mondják, idén ősszel két út áll előttük; vagy sikerül egy átlagosan 10 százalék körüli áremelést "keresztülverni" a kereskedelmi partnereiken, vagy tönkremennek.

Hajdú-Bihar - A Napló által megkérdezett pékek azt mondják, idén ősszel két út áll előttük; vagy sikerül egy átlagosan 10 százalék körüli áremelést "keresztülverni" a kereskedelmi partnereiken, vagy tönkremennek. Állítják: harmadik út nincs, hiszen a megrendeléseket ki kell elégíteni, márpedig attól, hogy veszteséges a termelés, a kenyér nem sül meg magától. Nem árt, ha ott áll a kemence mellett a pék.

Nehéz időszak

- Csak ebben a hónapban 77-ről 97 forintra emelkedik a finomliszt kilója, és akkor az egyéb költségeinkről nem is beszéltem. Két éve nem emeltünk árat, de ez így tarthatatlan. Ősztől átlagosan tíz százalékos emelést tervezünk, amin belül az egyes termékeknél eltérő mértékű lesz a drágulás - avatott be az üzleti döntésük hátterébe Madarász Mátyás, a 36 embernek munkát adó Mátyás Sütő Kft. ügyvezetője. A szakember abból sem csinál titkot, hogy ha nem nyúlnának hozzá az áraikhoz, az bizony milliós veszteséget eredményezne a cégüknél havonta. "Drága az energia, az alapanyag, az élőmunka terhe sem csökken, egyetlen költségelemet mondjon nekem, ami egy visszafogott mértékű áremelés ellen hatna" - érvelt a szakember.

Nem jobb a helyzet a Soós Pékségben sem, hiszen utoljára ők is valamikor két éve emeltek árat.

Győriné Soós Edit ügyvezető arról beszélt a Naplónak, hogy bár a rendszerváltozás óta sütnek, a mostani különösen nehéz időszak számukra is. - A végtelenségig nem lehet azt csinálni, hogy az összes költségünk emelkedik, miközben mi próbáljuk "lenyelni" a költségnövekedést. Ősztől 5-10 százalékos áremelést tervezünk, meglátjuk, mire jutunk... - így a cégvezető, aki októberi emeléssel kalkulál, ami azt jelenti, hogy a szeptembert még mindenképpen kénytelenek lesznek a jelenlegi feltételek mellett finanszírozni.

Sok az eszkimó...

A Magyar Pékszövetségben pontosan tudják, hogy a kenyér árának emelése érzékenyen érinti a magyar családokat, ugyanakkor fontosnak tartják rámutatni arra, hogy a szomszédos Ausztriában vagy Szlovákiában kétszer annyiba kerül a legolcsóbb kenyér kilója, mint nálunk. Szövetségi adatok szerint míg tavaly egy köbméter gázt 100 forintért vásároltak a sütőüzemek, addig idén ez 145 forintba kerül. Mindezek tükrében a legolcsóbb kenyér kilója az ősz elején várhatóan 200 forint körül lesz. Magyarországon jelenleg mintegy 1200 pékség van, ám ezek közül jónéhány idén alighanem bezárásra kényszerül. A folyamat persze megyénket sem hagyja érintetlenül; az év elején nyilvántartott 40 hajdú-bihari pékség közül négyről már csak múltidőben beszélhetünk, és ha a kereskedelmi partnerek ősszel megint visszaverik a sütőipar áremelési törekvéseit, akár újabb nyolc-tíz hajdú-bihari kispékségre kerülhet lakat. HBN

Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!