HAON Sziréna

2012.08.29. 15:15

Megyei tanévnyitó Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - A tárca irányításával 198 tankerület napokon belül megkezdi működését - mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szerdai berettyóújfalui megyei tanévnyitón. Januártól állami fenntartásba kerülnek az általános iskolák, e megújuláshoz Hajdú-Bihar pedagógusainak bizalmát kérte az államtitkár.

Berettyóújfalu - A tárca irányításával 198 tankerület napokon belül megkezdi működését - mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szerdai berettyóújfalui megyei tanévnyitón. Januártól állami fenntartásba kerülnek az általános iskolák, e megújuláshoz Hajdú-Bihar pedagógusainak bizalmát kérte az államtitkár.Félelemmel vegyes kíváncsisággal foglaltak helyet az oktatási intézmények kötelékébe tartozó szakemberek az újfalui megyei tanévnyitón szerdán, az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola tornatermében. Talán a legtöbben Marekné dr. Pintér Aranka miniszteri biztos, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) vezetője előadására vártak. A szakértő kiemelte, az oktatás eredményessége, minőségének értékelése kulcskérdés lesz a jövőben. A tanulók egyenlő esélyét az oktatásban szintén alapfeltételnek tartják majd, ezért magasan képzett kollégákra lesz szükség minden területen.

Jogszabályi változásokra számítani kell az oktatásban, emellett különböző területek együttműködése lesz tetten érhető. A kultúra és az oktatás például még inkább összetartozik majd, és a gyermekek érdekében több szakma, a pedagógusok, orvosok, védőnők, lelkészek összefogását a korábban is működő jelzőrendszer megszilárdításával szorgalmazzák.

Bírják-e?

Az állami szerepvállalás a KIK által realizálódik, amely 198 járási illetőségű tankerületet hoz létre. A megyékben megyeszékhely szerint is működnek majd ilyen kerületek extrafeladatokkal, például a nem tiszta profilú intézményeket fogják felügyelni. Az állam fenntartó lesz, az önkormányzatok az általános iskolák működtetői, de például háromezer lélekszám alatti települések esetében az előbbi mindkettőt vállalhatja. Marekné elárulta, a működés költségeitől ők is félnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!