HAON Sziréna

2012.09.09. 12:55

Az ősszel új ítélet születhet Debrecenben

Debrecen - Az ősz végére megszülethet az ítélet a Balla Irma-per megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszéken (azaz a megyei bíróságon), tekintve, hogy a novemberre kiírt négy tárgyalás nap alkalmával szinte biztosra vehetően elhangoznak a perbeszédek.

Debrecen - Az ősz végére megszülethet az ítélet a Balla Irma-per megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszéken (azaz a megyei bíróságon), tekintve, hogy a novemberre kiírt négy tárgyalás nap alkalmával szinte biztosra vehetően elhangoznak a perbeszédek.A Debreceni Törvényszéken múlt csütörtökön zárt ajtók mögött tanúként hallgatták meg azt a büntetett előéletű, betöréses lopások miatt jelenleg is szabadságvesztését töltő debreceni férfit, aki már 2009-ben beismerő vallomást tett arról, hogy ő verte agyon Balla Irma önkormányzati képviselőt annak Bercsényi utcai lakásában. A kábítószerfüggőséggel küzdő, előzetes letartóztatásban lévő D. Lajos akkor rendőri és ügyészi jelenlét mellett beszélt a bűncselekményről, ám amikor tudatták vele, hogy nem kerülhet szabadlábra, miként azt ő a beismerésért „cserébe” gondolta, visszavonta vallomásait, s elutasította a hazugságvizsgálatot.

D. Lajos az emberölést megelőző napokban a képviselő szomszédságában zajló építkezésen dolgozott mint segédmunkás, de a kivitelező rövid időn belül elcsapta a munkához való hozzáállása miatt. A férfiról – aki a gyilkossági per 2009 júliusi tárgyalásán tolvajnak mondta magát – azért is elképzelhető, hogy köze lehetett Balla Irma halálához, mert a képviselő telefonja a Széchenyi-kert azon pontjáról került elő, amelyet D. Lajos érinthetett gyalogos hazaútjai alkalmával a Bercsényi utcáról a tócóskerti panelba. Mindezzel együtt, a rendőrségi nyomozás a bírósági eljárás során tanúként meghallgatott rendőrök szerint nem hozott D. Lajos bűnösségére nézve terhelő adatot, bizonyítékot, pedig a férfi már akkor képbe került mint lehetséges elkövető.

 

Az előzmények

Balla Irma fiát, a 34 éves Schönstein Sándort a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság első fokon bűnösnek mondta ki édesanyja megölésében, de a Debreceni Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte a vádlottat 12 év fegyházzal sújtó határozatot és új elsőfokú eljárásra kötelezte a bíróságot (a névváltozás miatt immár a Debreceni Törvényszéket).

Schönstein Sándort a 2007 áprilisában történt gyilkosság után egy évvel gyanúsították meg, s helyezték előzetes letartótatásba. Még zajlott az első elsőfokú bírósági eljárás, amikor 2009 májusában a Debreceni Ítélőtábla szabadlábra helyezte. Egy évvel később – a súlyos fegyházbüntetés kimondásakor – ismét előzetesbe került, a bilincseit majd 2011 márciusában, az ítélőtáblán vették le. Azóta is szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!