HAON Sziréna

2012.09.23. 19:03

Félezer műveleti tartalékos a Bocskai lövészdandárnál

Hajdúhadház - Csaknem 500 önkéntes műveleti tartalékos vonul be a Bocskai lövészdandárhoz szeptember 24. és október 5. között. Az önkéntesek tíznapos általános katonai kiképzésen vesznek részt.

Hajdúhadház - Csaknem 500 önkéntes műveleti tartalékos vonul be a Bocskai lövészdandárhoz szeptember 24. és október 5. között. Az önkéntesek tíznapos általános katonai kiképzésen vesznek részt.A Vay Ádám Kiképzőbázison tartott múlt heti sajtótájékoztatón Huszár János, az összhaderőnemi parancsnokság szárazföldi haderőnemi főnöke hangsúlyozta: tavaly megtörtént a katonai objektumok őrzésével, védelmével foglalkozó, mintegy 2 ezres védelmi tartalékos rendszer kiépítése, idén a műveleti tartalékosok következnek. Rájuk békeidőben a haderő kiegészítéseként, a katonák tehermentesítésére, alkalmanként külszolgálat céljából számítanak. A dandártábornok hozzátette: 2014-re 8 ezres tartalékos rendszert alakítanának ki.

Előbb a vezetők

Kálmán László, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnok-helyettese kifejtette: az önkéntes tartalékos rendszer első szakaszában azokat szólították meg, akik a korábbi években a Magyar Honvédségnél vagy valamelyik rendvédelmi fegyveres szervnél teljesítettek hivatásos szolgálatot. Olyan volt rendőrökről, határőrökről, pénzügyőrökről, katasztrófavédelmi szakemberekről van szó, akik a szolgálati helyükön már nyugállományba vonultak, de elkötelezettek a haza védelme iránt.

- Azért őket, mert kezdésként a szervezeti struktúra vázát kell kiépítenünk. A szakmai tapasztalat nagyon fontos, éppen ezért elsőként a vezető beosztásokat fogjuk feltölteni. Ezután jöhetnek az életerős fiatalok, akikkel feltöltjük a teljes rendszert.

Új ismeretek

A Bocskai dandár tartalékos rendszeren belüli tevékenységével kapcsolatosan dr. Böröndi Gábor elmondta: úttörő jellegű, hatalmas vállalkozás és kihívás ez az alakulat számára. Miután az önkéntesek zöme egykor aktív szolgálatot teljesített, kiképzésüket és tudásukat inkább frissíteni, kiegészíteni kell, nem pedig az alapoktól kezdeni.

- Célunk olyan kiképzési program összeállítása volt, ami átadja a legújabb ismereteket, feldolgozva a külföldi missziókban szerzett tapasztalatokat, képessé téve őket arra, hogy a 21. században is tudjanak akár fegyveres, akár más típusú feladatot ellátni - szögezte le a dandártábornok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!