HAON Sziréna

2012.09.16. 14:57

Szüreti rendezvény az idősek nappali klubjában Körösszegapátiban

Körösszegapáti - Szüret úgy, mint régen Körösszegapátiban. A helyi idősek nappali klubjának dolgozói már hetekkel ezelőtt elhatározták, hogy „Napsugaras” szüretet rendeznek az idősek klubjában. Elhatározásukat tett követte, amikor is Szűcsné Nagy Ildikó köszöntötte a klub tagjait és a vendégeket.

Körösszegapáti - Szüret úgy, mint régen Körösszegapátiban. A helyi idősek nappali klubjának dolgozói már hetekkel ezelőtt elhatározták, hogy „Napsugaras” szüretet rendeznek az idősek klubjában. Elhatározásukat tett követte, amikor is Szűcsné Nagy Ildikó köszöntötte a klub tagjait és a vendégeket.Igyekeztek mindent úgy végezni, mint ahogyan azt 40-50 évvel ezelőtt tették az itt lakó emberek.

Balog Károly és Endrédi János irányították a szőlő darálását, préselését. A szép korúak által hozott szőlőt dolgozták fel. Míg a műveletek folytak, addig Czencz Péterné a szürettel kapcsolatos népdalokat énekelt, melyet nagy tetszéssel fogadtak a megjelentek.

A rendezvényre ellátogattak a helyi iskola „Nárcisz” néptánccsoportja Kanalasné Harasztosi Judit tanárnő vezetésével. Táncaikkal ők is felidézték a régi időket. Ahogyan a mai 70-80 éves klubtagok elmesélik, nemcsak szőlőszedés volt a szüreten, hanem a végét be is kellett taposni, ez pedig tánccal történt.

Közben Pénzes Viktor bográcsban főzte a birkapaprikást, mert szüret idején csak az főtt a ott lévők számára. A családsegítő szolgálat dolgozói pedig közben kínálták a jelenlévőknek a finom édes mustot, közben megmérték a mustnak a fokát is.

A rendezvényen megjelent a település első embere Tarsoly Attila polgármester is. Köszöntötte a szép korú nőket és férfiakat. Elmondta a jelenlévőknek, hogy örömmel tapasztalja, hogy a az idősek nappali klubjának dolgozói az év minden szakában felelevenítik a régi eseményeket. Ezeket úgy igyekeznek lebonyolítani, ahogyan ezt abban az időben történt.

Kalugyer Tamás a klub dolgozója „Szüreti szabályok” címmel vidám , humoros írást olvasott fel, melyen jót derültek a megjelentek. Közben elkészült a finom ebéd, melyet jóízűen fogyasztottak el a klub tagjai és a vendégek egyaránt.

 

A képek a szüreti rendezvény idején készültek (foto: Vmirjáncki József)

 

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!