HAON Sziréna

2012.10.17. 07:25

Újra indul a rendőrök elleni per

Debrecen - Hivatali visszaéléssel, orgazdasággal vádoltak meg a hosszúpályi őrs egyes tagjait.

Debrecen - Hivatali visszaéléssel, orgazdasággal vádoltak meg a hosszúpályi őrs egyes tagjait.A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék korábbi ítéletét, melyben az elsőfokú bíróság felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a hosszúpályi rendőrőrs egyik rendőrét, kettőt pedig pénzbüntetésre ítélt. A tábla egyebek mellett azzal indokolta a keddi végzést, hogy bár a törvényszék törekedett a szerteágazó ügy felderítésére, maradtak olyan pontok, amelyek további bizonyítást tettek volna szükségessé. A fellebbviteli ügyész és a védők eljárási szabálysértésekre hivatkozva szintén kérték az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás lefolytatását.

A vád szerint két férfi – a hosszúpályi rendőrőrs tagjaként – a Nyírerdő Zrt. sikkasztás címén szintén perbe fogott kerületvezető erdészének hozzájárulásával, anyagi ellenszolgáltatás nélkül gyűjtött tűzifát 2007 őszén, majd szállítólevél hiányában szállították el a mintegy 34 köbméternyi faanyagot. Terhükre róják azt is, hogy 2008 októberében hivatali helyzetükkel visszaélve, egy velük szembeni panasz miatt tettek meg két szabálysértési feljelentést egy helyi férfival szemben.

A védők szerint szó sincs bűncselekményekről, hiszen a vádlottak nem tűzifát, hanem hulladékfát vittek el, amit az erdész jóváhagyásával igenis ingyen megtehettek. Elmondták továbbá, hogy az említett feljelentések teljesen jogosak voltak, azaz vádlottak az intézkedésükkel nem okoztak jogtalan hátrányt, így pedig hivatali visszaélésben sem lehetnek bűnösek.

A fellebbviteli ügyész és a védők az említett eljárási szabálysértésekre hivatkozva szintén kérték az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését.

A mostani végzést követően a Debreceni Törvényszék egy másik tanácsa folytatja le az elsőfokú büntetőeljárást.

Tűzifa vagy hulladék?

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék eljárási hibákat vétett, így egyes tanúk esetében nem tett meg bizonyos kioktatásokat, míg egy másikat nem hallgatott meg, pedig meg kellett volna. Az elsőfokú ítéletet kedden hatályon kívül helyező Debreceni Ítélőtábla azzal is indokolta végzését, hogy két rendőr vádlott esetében szükséges lett volna tovább bizonyítani a terhükre rótt hivatali visszaélést. Továbbá szakértőt kellett volna kirendelni annak megállapítására, hogy a tényállásban szereplő tűzifa valóban az volt-e, vagy csak tüzelésre alkalmas hulladékfa, ez ugyanis egyáltalán nem mindegy az ügy elbírálása szempontjából (ha ez utóbbi igaz, mint a védők állítják, se a vádlottak padjára került kerületvezető erdész, se a rendőrök nem követhették el a vádiratban szereplő bűncselekményt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!