HAON Sziréna

2013.01.28. 18:53

Vascsővel verték halálra az idős asszonyt

Brutális gyilkosság ügyében hozott ítéletet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa hétfőn délelőtt.

Brutális gyilkosság ügyében hozott ítéletet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa hétfőn délelőtt.A Nyíregyházi Törvényszék 2012 októberében nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt az elsőrendű vádlott M. Erikát tizennyolc év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlott Ö. Miklóst társtettesként tizenhét év fegyházbüntetésre és szintén tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntés ellen ezt követően a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek.

A gyilkossággal vádolt nő és a férfi még 2011 februárjában ment sötétedés után egy egyedül élő idős rakamazi asszony házához, mert úgy tudták, hogy sok vas van az udvarán, amit könnyedén ellophatnak. M. Erika azzal az ürüggyel próbálta kicsalni a későbbi áldozatot, hogy cigarettát venne, miközben Ö. Miklós besurran és ellopja az idős nő értékeit. Az asszony bár tagadta, hogy lenne cigarettája, a nőt mégis beengedte a lakásába, miközben a férfi az így nyitva hagyott ajtón beosont, és a hátsó szoba polcáról kétszázezer forint készpénzt vett el.

Ö. Miklós távozás közben a sötétben megbotlott, amit az idős nő észrevett, majd miután villanyt gyújtott és meglátta a férfit, pofon ütötte az idős asszonyt, majd minkét vádlott kiszaladt a lakásból. A sértett utánuk kiabált, hogy „rohadt bűnözők”, mikor is M. Erika szembefordult az asszonnyal, akit többször megütött egy vascsővel, majd a földre került idős asszony fejét mindkét vádlott megrugdosta, a mellkasa felső részét pedig megtaposta. A bántalmazást követően M. Erika levette az áldozatról arany ékszereit, aki a brutális bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette.

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa hétfőn délelőtt külön-külön társtettesként elkövetett emberölés bűntettére változtatta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletében szereplő megnevezést, egyebekben pedig helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla álláspontja szerint, a Nyíregyházi Törvényszék helyes tényállást tárt fel, helyes következtetéseket vont le a bűnösség tekintetében. A cselekmény megnevezésének változtatása nem jelenti a büntetés változtatását. A vádlottak a cselekményt különös kegyetlenséggel követték el, gátlástalanul, a sértett méltóságának megalázásával.

Az elsőrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt, a másodrendű vádlott pedig, büntetőeljárás alatt cselekedett. Szemernyi megbánást sem tanúsítottak, a társadalomra kiemelkedően veszélyes cselekményük elkövetése után. Az elsőfokú ítélet inkább enyhének mondható, de mivel nem érkezett ügyészi súlyosítási indítvány, így nem lehet súlyosabb ítéletet hozni. Az ítélet a hétfői nappal jogerős.

-HAON-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!