HAON Sziréna

2013.03.13. 14:52

Kopogtatás után ez már dübögés

Debrecen - Mintegy ötezer köbméter víz folyt el kedden a tócóskerti csőtörés miatt. - Minden egyes csőtörés egyfajta figyelmeztető kopogtatást jelent, a keddi azonban felért egy dübögéssel - fogalmazott Ányos József a tócóskerti „elöntésre” utalva, mellyel kapcsolatban először a helyreállításról kérdeztük.

Debrecen - Mintegy ötezer köbméter víz folyt el kedden a tócóskerti csőtörés miatt. - Minden egyes csőtörés egyfajta figyelmeztető kopogtatást jelent, a keddi azonban felért egy dübögéssel - fogalmazott Ányos József a tócóskerti „elöntésre” utalva, mellyel kapcsolatban először a helyreállításról kérdeztük.A Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, viszonylag szerencsések mert a 60 centiméter átmérőjű, 6 méter hosszú azbeszt-beton cső nincs túl mélyen és zöldterületre esik, így könnyebben kicserélhető, miután hosszában és keresztben is elrepedt, és ez okozta a mintegy 5 ezer köbméter víz kiömlését. Emiatt átmenetelig kiürült a víztorony is, ezért a vízmű telepein plusz 5 dolgozó gondoskodott kedd este 8 óráig a megfelelő mennyiség pótlásáról. A vezérigazgató szerint a lakosság csak percekre tapasztalhatott vízhiányt a kiszakaszolás alatt, amit 55 perc alatt elvégeztek.

Tavasszal bármikor megismétlődhet

Az esetet tehetetlenül szemlélőknek úgy tűnt, hogy sokáig nem történt semmi, de Ányos József a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója mindenkit megnyugtat utólag is, munkatársai lázasan dolgoztak a probléma elhárításán.

Viszonylag kevés a kár

Az eltört csőrész feltárásához, ki kellett szakaszolni a hálózatot, s ez távolabbi tolózáraknál történt, miközben a szolgáltató néhány embere a helyszínen nyitotta fel a csatorna fedlapokat. Ez alatt persze a nyomás olyan mértékben csökkent, hogy annak hatását a Határ úttól a Hatvan utcáig is tapasztalták - mondta a vezérigazgató, akihez természetesen a kárigények is befutottak. Eszerint az István utca néhány családi házából jelezték, hogy a víz elöntötte a pincéjüket, illetve az emésztő gödrükbe befolyt a megemelkedett talajvíz. Utóbbit a vízmű díjtalanul kiszivattyúzza, míg a többi kárt a cég felelősségbiztosítója fogja rendezni - tette hozzá Ányos József. Szerencsére nem keletkezett nagy kár, a közeli elöntött benzinkút forgalmi épületébe sem tört be a víz. Így a legnagyobb veszteséget a szolgáltató könyvelheti el a mintegy 3 millió forint értékű ivóvíz kiömlése miatt.

Kivédhetetlen

Harminc éves a vezeték, amely kedden hosszában és keresztben is elrepedt, de nem az életkor játszott benne szerepet - állítja a vezérigazgató. Pontosabban, kiszámíthatatlan, mikor következik be egy ilyen csőtörés, mert a lakótelepeken és a belvárosban is találhatók 70 éves öntöttvas csövek, amelyek jól bírják a terhelést. A jelen gazdasági helyzetben a vízműnek nincs pénze megelőzésre csak egy ilyen eset után a javításra, így a több mint ezer kilométeres városi hálózatban bármikor bekövetkezhet a keddihez hasonló törés. Különösen tavasszal, amikor a hőmérséklet-változás miatt bizonyos mozgás várható a földben, amit még megfejelnek a kátyúkon megdöccenő nehéz járművek által keltett rezgések, melyek együttesen hathatnak a csövekre - adott nem túl biztató magyarázatot Ányos József.

HBN-ÉP

 


 

Előzmény:

Mintegy másfél órás szünet után visszatért a víz azokba a Vincellér utca környéki háztartásokba, ahol csőtörés miatt voltak kénytelenek nélkülözni a szolgáltatást kedd délután. A csőtörés az István út és a Vincellér utca kereszteződésében lévő körforgalomnál történt, egy zöldterületen. A víz nagy felületet elárasztott, még az úttesten is 30-40 centiméter magasan hömpölygött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!