HAON Sziréna

2013.04.26. 12:51

Demonstrácó a fatolvajok ellen – óriási rendőri biztosítással

Hajdúhadház. Még el sem kezdődött az elburjánzott falopások miatt, a helyi erdőbirtokosság által péntek délre meghirdetett tüntetés, a városban máris hatalmas volt a rendőri biztosítás. A helyszínen lévő munkatársaink legalább 15-20 járőrautót számoltak össze, köztük csapatszállító mikrobuszokat is.

Hajdúhadház. Még el sem kezdődött az elburjánzott falopások miatt, a helyi erdőbirtokosság által péntek délre meghirdetett tüntetés, a városban máris hatalmas volt a rendőri biztosítás. A helyszínen lévő munkatársaink legalább 15-20 járőrautót számoltak össze, köztük csapatszállító mikrobuszokat is.

"Platóra pattanva kántálták sérelmeiket

14:56: A tüntetők másfél óra séta után érkeztek meg a Hajdúhadház határában lévő 4,5 hektáros akácerdőhöz – pontosabban a helyére –, ahol Varga László, erdőtulajdonos egy traktor platójáról szólt az egybegyűltekhez. Körültekintett és azt mondta: "itt egy szép erdőnek kéne lenni, ehelyett csupán egy soha meg nem növő bozótot látok", majd megismételte, hogy képtelenek megvédeni az erdeiket, ráadásul a hatóságok tétlensége csak bátorítja a tolvajokat.

Bírálta az ügyészségek és bíróságok gyakorlatát is mondván: "az ítéletek során enyhítő körülményként szerepel, hogy az elkövető 8 kiskorút nevel. Az erdőgazda szavai szerint a zsiványokat sokszor csupán közmunkára ítélik, amit többnyire a lapátnyélre támaszkodva dolgoznak le. Ma már ott tartanak - folytatta - hogy az elkövetők az őreiket is halálosan megfenyegetik. "Meg fogjuk védeni a vagyonunkat akkor is, ha ez nem tetszik az ellenünk dolgozóknak" - kiáltotta. Az erdőtársulás elnökének beszéde után civilek egymás követve pattantak a platóra, hogy megosszák a többiekkel sérelmeiket.

 


 

"Jöjjön ki jöjjön ki!" – skandálta a tömeg

13:33: Kisebb huzavona alakult ki a hajdúhadházi városháza lépcsőjén, amikor Varga László, a helyi erdőbirtokosság vezetője, át akarta adni a 615 ember által aláírt petíciót Csáfordi Dénes polgármesternek. A petíció aláírói, egyebek mellett azonnal intézkedést követelnek a helyi közbiztonság javításra, hiszen - miként a petíció fogalmaz - a városból menekülő értelmiség nagy része más településen járatja iskolába a gyerekét; az ingatlanok teljesen elértéktelenednek, mivel minden mozdíthatót ellopnak.

Néhány perc alatt kiderült, hogy a polgármester nincs a városházán, az általa megbízott személy pedig csak az épületen belül lett volna hajlandó átvenni a dokumentumot, az utcán nem. Varga László azzal vigasztalta az egybegyűlteket: "csüggedni nem szabad, harcolunk". Ezzel a tömeg elindult a közeli erdőbe, hogy szemügyre vegyék a tolvajok által végzett pusztítást. A néhány kilométeres sétára már csak a legelszántabbak vállalkoztak, így a település főutcáján, körülbelül annyi kommandós vonult, mint tüntető.

 


 

Rendőrök sorfala között

12.45 perckor elindult a demonstrációs menet az erdőbirtokosságtól a városházára. A menetben a civilek mellett néhány "Szebb jövőért" feliratú mellényt viselő aktivista is látható és mindjárt a sor elején a sok magyar zászló mellett egy jobbikos lobogót is lebegtet a szél. Még a Kossuth úton járunk, amikor észrevesszük, hogy az egyik rendőrségi mikrobuszból fénykép felvételek készülnek az eseményről, a képrögzítés tényét egyébként felirat is jelzi a járművön. Közvetlenül a kamerás busz tőszomszédságában néhány roma férfit is felfedezünk, akik közül többen okostelefonnal videóznak. Közben megérkeztünk a városháza elé, ahol a tüntetők petíciót kívánnak átadni a polgármesternek.

 

 


 

Némelyik jármű ablakában egy-egy rohamsisak is előtűnt. Ilyen védőfelszerelést a kommandósok használnak. A helyi erdőbirtokosság közvetlen közelében van a jobbik helyi irodája, amely előtt mintegy 10-15 fekete pólós, kigyúrt fiatalember múlatja az időt.

Amikor ezek a sorok szültnek felbukkannak sötét ruhás, kommandós rendőrök lábszárvédővel bukósisakkal és mindennel, amit a televízió felvételeken már megszokhattunk. A készenléti rendőrség tagjainak számát csak becsülni tudjuk: mintegy ötvene lehetnek. Néhányan közülük terpeszállásban várnak a Kossuth utca egyik végén, mások az utca túlvégét zárják, a többiek két oldalt a járdán sorakoznak.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!