HAON Sziréna

2013.06.27. 08:01

Baltával sem tudta megölni a nénit

A Nyíregyházi Tövényszék dr. Bálint Tibor vezette büntető tanácsa 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte – nem jogerősen – azt a vádlottat, aki baltával támadt ismerősére.

A Nyíregyházi Tövényszék dr. Bálint Tibor vezette büntető tanácsa 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte – nem jogerősen – azt a vádlottat, aki baltával támadt ismerősére.

A vádlott B. Mihály egy nyíregyházi lakásban élt, és 2012. április 15-én késő délután úgy döntött, pénzt szerez. Ennek érdekében nyíregyházi otthonában kereste fel ismerősét, hogy pénzt kérjen, vagy – a korábbiakhoz hasonlóan – alkalmi munkát kérjen tőle. A 68 éves asszony a férfit beengedte lakásába, beszélgettek majd közölte vele, hogy most nem tud munkát adni, de egy kávéval megkínálta a látogatót.

Miközben a néni melegítette az italt, a vádlott egy ott talált baltával az idős néni fejére több mint tíz ütést mért, melynek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfi kitépte a néni nyakláncát és magára hagyta az életveszélyes sérüléseket szenvedett nőt. A láncot egy üzletben azonnal pénzzé tette, majd barátait meghívta, és a tartozásait is kifizette a zsákmány árából. A néni a brutális támadás után sem vesztette el eszméletét, volt ereje segítséget hívni.

A körülmények mérlegelése után meghozott ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék B. Mihályt bűnösnek mondta ki, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletében. Ezért 18 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a feltételes szabadlábra helyezésből kizárva. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Az indoklásban elhangzott: a bíróság kis mértékben enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást és a megbánó magatartást, valamint azt, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt. A vádlott ugyan nem akarta a sértett halálát, de segítségnyújtás nélkül hagyta magára. Tudatának át kellett fogni, hogy a nő így meghalhat. Ugyanakkor súlyosító körülmény volt az ittas állapotban történt elkövetés, az, hogy idős, egyedülálló embert támadott meg, korábban kiszabott büntetés miatt feltételesen volt szabadlábon. A vádlott különös, és többszörös visszaeső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!