Tisztelet a vadnak

2019.05.16. 07:57

Ibrány ad otthont a megyei vadásznapnak

A vendégek a színpadon láthatják majd a helyi kulturális élet meghatározó szereplőit is.

Legalább ezer látogatót várnak a szervezők június 1-jén 10 órától Ibrányba a Lehel úton található Városligetbe, ami a 2019-es Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadásznapnak ad otthont. A megyei vadásztársadalom nagy érdeklődéssel kísért, az előző évek tapasztalatait figyelembe véve pozitív vissz­hangot kiváltó, különböző programelemekkel színesített kuriózum­értékű rendezvényére a szervezők természetesen várnak minden érdeklődőt.

„Örömmel vállaltuk a házigazda szerepét és a szakmai napnak a megrendezését.”

Vonzó, látványos programok

– Örömmel vállaltuk a házi­gazda szerepét és ennek a rangos szakmai napnak a megrendezését – nyilatkozta Trencsényi Imre, Ibrány polgármestere. – A megyei vadásznap helyszínéül a Városligetet jelöltük ki, amely festői környezetével településünk egyik gyöngyszeme. Kiválóan alkalmas akár több ezer idelátogató gondmentes elhelyezésére, a színpadi és kísérőprogramok színvonalas lebonyolítására.

A ligetben játszótér, mini KRESZ-pálya, streetballpálya, büfé és egy tó körüli sétány is emeli a látogatók komfortérzését. Nagy tisztelettel várunk tehát minden helyi és messzebbről érkező érdeklődőt, és biztosra veszem, hogy ezen a napon mindenki megtalálja a számára legvonzóbb és leglátványosabb programot, és viszi jó hírét majd településünknek szerte az országban – zárta gondolatait Trencsényi Imre.

S hogy miért a Rétköz településeinek zászlóshajójára esett a Vadászkamara megyei szervezetének választása? Ibrányban hosszú évtizedek óta komoly hagyománya van a vadgazdálkodásnak, a vadászatnak.

Egy vadásznapról nem hiányozhatnak sem a kutyák, sem a madarak | Fotó: M. Magyar László

A települést körülvevő területek, erdők, mezők kiemelkedő apró- és nagyvadas adottságokkal rendelkeznek, így a helyi Nimród ’96 Vadásztársaság több mint 11 hektáron gazdálkodhat példa­értékűen. A vadásztársaság tagjai a vadászat hagyományai mellett fontosnak tartják a hagyományos vadászati módok népszerűsítését is, ezáltal a vadászat társadalmi elfogadottságának javítását.

Fogadalmat is tesznek

Előzetes kedvcsinálóként ízelítő a programokból: természetesen egy vadászkürtös hívogatóval és ünnepélyes megnyitóval indul az egész napos vadászkavalkád. A beszédek elhangzását követően fogadalmat tesznek majd ifjú vadászok, majd kitüntetéseket adnak át a vadgazdálkodásban kiemelkedő munkát végzett vadászoknak. A házigazdák szórakoztató műsorral is készülnek.

A vendégek a színpadon láthatják majd a helyi kulturális élet meghatározó szereplőit, így a Rétközi Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjait, valamint a többszörös arany minősítést szerzett Gold Dance Group együttes táncosait. A nap hangulatát emeli majd egy vándor­zenészcsapat, amely a helyszín minden pontjára elviszi majd az élőzene varázsát.

Solymászok, íjászok

A Városliget területén számos más jellegű program is várja a kilátogatókat. Solymászok, íjászok, kardvívók tartanak bemutatót, az érdeklődők láthatják a parancsszavakra engedelmeskedő vadász- és munkakutyákat, de lesz még légfegyveres és lézer­fegyveres lövészet, gyermekhorgászverseny, kézművesvásár, különféle gyermekprogramok. Egy ilyen jellegű szakmai nap nem lenne teljes a vad- és halételek nélkül, így lesz főzőverseny is.

KM

Borítókép: Egy vadásznapról nem hiányozhatnak sem a kutyák, sem a madarak | Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában