360 FOKOS VIDEÓ

2019.05.13. 18:03

Ilyen volt az utcai piknik!

A gyalogosok vették birokba a belvárost a hétvégén Nyíregyházán a CityWalk projekt keretében megrendezett utcai pikniken. Az autózás helyett sétálásra ösztönző esemény a Dózsa György utca Vay Ádám körút és Nyár utca közötti, lezárt szakaszán várta az érdeklődőket.

Kézi Bélától, a City Walk projekt vezető szakértőjétől megtudtuk: az utcai piknik egy európai uniós, transznacionális program keretében jöhetett létre, melyben kilenc ország tizenhat partnere dolgozik együtt azon, hogyan lehetne a városokat minél gyalogos-barátabbá tenni. – Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen egy utca, amikor nem az autók foglalják el, hanem sétáló emberek és játszó gyerekek – tette hozzá Kézi Béla.

– A kicsiknek többek között mini tenisszel és streetball versennyel készültünk, a színpadon művészeti csoportok mutatkoztak be, illetve rengeteg tudatosító információt helyeztünk el arról, miért jó döntés a gyaloglást választani.

A szakértő arról is beszélt, hogy a járművek nagymértékű károsanyag-kibocsátását is csökkentjük, ha autózás helyett inkább a gyaloglást választjuk, illetve sokkal egészségesebb akár munkába, iskolába is gyalogszerrel járni.

Az utcai pikniken több civil szervezet is bemutatkozott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség – többek között – egy hazánkban viszonylag új gyalogos sportolási lehetőséget, a nordoic walking-ot népszerűsítette.

– Ez egy intenzív sport, sokan összetévesztik a túrázással, a természetjárás egyik szakágával – mondta el Haraszti Béla, a szövetség elnöke.

– Alkalmanként egy-másfél órát gyalogolunk, közben a nordic walking-hoz használt bottal eltoljuk magunkat, így a felsőtestnek adunk egy lendületet, illetve a súlypontunkat előre helyezzük, ezért könnyebben és gyorsabban tudunk haladni.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett utcai pikniken többek között színpadra lépett RE-flex Moderntánc Stúdió, a Terne-Cserhaja együttes és a No Dress Code Acoustic zenekar, illetve a Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület trükkjeit is megcsodálhatták a látogatók.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360-Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában