Ihni Kohei!

2019.05.13. 15:30

Könyv, reality műsor és jubileumi őrület

Tavaly volt huszonöt éves az Ámokfutók – tervekről, álmokról, lehetőségekről beszélgettünk Kozsóval.

Kora reggel még egy közéleti televíziós műsor vendége volt, néhány órával később pedig már szerkesztőségünkben kevergette kávéját Kocsor Zsolt, vagy ahogy egy egész ország ismeri, Kozso.

Kozso és Pazo szerkesztőségünkben járt | Fotó: Sipeki Péter

A zeneszerző, énekes, szövegíró és producer ikonikus alakja a magyar popzenének, negyed évszázada uralja a szakmát az Ámokfutók frontembereként is. Huszonhét formáció atyja, olyan zenekarokat „épített fel”, tett ismertté és menedzselt, mint a Bestiák, a Shygys vagy a Picasso Branch.

Ha felcsendülnek az 1994-es Szomorú szamuráj jól ismert sorai, egy emberként kezdik énekelni a sportcsarnokokban, klubokban és házibulikban egyaránt: „Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!”

A mesterhez 2017-ben csatlakozott a színpadon a nyíregyházi Papp Zoltán Pazo, aki szintén veterán a zenei érában, sokáig a háttérből irányította több együttes, popzenei előadó karrierjét.

„A cél, hogy az Ámokfutók Show minél extravagánsabb és felejthetetlenebb legyen.”

– Tavaly volt huszonöt éves az Ámokfutók, november 23-án jelent meg a zenekar jubileumi nagylemeze, amin az új szerzemények mellett több klasszikus is helyet kapott, természetesen újrahangszerelve és -énekelve, de felkerült a korongra néhány angol nyelvű dalom is. Az idén decemberre terveztünk egy hatalmas őrületet, de nem akarjuk siettetni az ünnepi koncertet, azt szeretnénk, ha nagyszabású és felejthetetlen lenne – mesélte Kozso, akiről a beszélgetés közben kiderült, hogy remek a humora és egy igazi energiabomba. Ezer fokon ég, folyamatosan ötletel, alkot, mindenről van véleménye, és szívesen megosztja azokkal, akik nyitottak erre.

Kortalan rajongótábor

– Virágkorát éli a retro, az Ámokfutókat is sokszor sorolják ebbe a kategóriába, pedig Kozso az elmúlt huszonöt esztendőben folyamatosan koncertezett, leszámítva a kórházban eltöltött és a műtétet követő felépülési időt, ami körülbelül három hónap volt. Huszon­nyolc listavezető dal szerzője és előadója, természetes, hogy ezeket várja és követeli a közönség. Ha fél órát játszunk, ennyi idő alatt kell elhoznunk nekik azt az őrületet, amit az elmúlt negyed évszázad adott – magyarázta Pazo.

– A kedvesem és Pazo azt találták ki, hogy kiválasztunk hazai és határon túli városokat, szervezünk egy turnét, és elviszünk ezekre a településekre egy monumentális, látványos és exkluzív produkciót, olyan dalokkal, melyeket a félórás diszkós fellépéseken nem hallhat a közönség. Az Ámokfutók Show-n még dolgozunk, a cél, hogy minél extravagánsabb és felejthetetlenebb legyen – tette hozzá Kozso, s megjegyezte: kevesen mondhatják el magukról, hogy a rajongóik kortalanok.

Kozso és Pazo szerkesztőségünkben járt | Fotó: Sipeki Péter

– Vannak olyan előadók, együttesek, akiknek a zenéjét a középiskolások és az egyetemisták hallgatják, másokért, például a régi, stílusteremtő rockzenekarokért csak az idősebbek rajonganak. Ezzel szemben a mi zenénkben megvolt, és a mai napig megvan az a dallamrendszer, mondanivaló, amit az egészen kicsi gyerekektől a szülőkön át a nagymamákig, nagypapákig ugyanúgy szeretnek, és ezt el is mondják. Koncert után odajönnek hozzánk, megölelnek minket, ez pedig fantasztikus.

A takarásból a színpadra

Ebből a szeretetből és rajongásból két éve Pazónak is bőven kijut. Kozsóval 2015-ben találkoztak először, a nyíregyházi srác egy helyi televízió munkatársaként készített interjút a Ámokfutók frontemberével. A beszélgetés során kiderült, hogy sok közös ismerősük van, hiszen Pazo 2007-től több popzenei formáció útját egyengette.

– Másfél évig turnémenedzserként dolgoztam együtt a zenekarral, mígnem Kozsónak az az ötlete támadt, hogy lépjek ki a takarásból, ne csak a színpad mögül figyeljem az eseményeket, hanem legyek én is látható részese a show-nak. Ismét bevált a receptje, úgy néz ki, hogy működik a dolog – mondta Pazo, aki két éve mutatkozott be először az Ámokfutók rappereként, emellett aktívan kiveszi a részét a szövegírásból is. És ha már szóba jött az írás, elárulta: dolgozik egy Kozsóról szóló könyvön.

– Az egyik reggel felébredtem nála, és megláttam az éjjeliszekrényen valamit, amiről először azt hittem, hogy egy könyv – végül kiderült, hogy egy videó­kazetta az Érted fáj klipjével és werkfilmjével. Akkor jött az ötlet, hogy írjak egy könyvet a zeneiparban eltöltött harminckét évéről és annak előzményéről, kulisszatitkokról és minden olyasmiről, amiről még a legnagyobb rajongók is keveset tudnak.

Kozso és Pazo szerkesztőségünkben járt | Fotó: Sipeki Péter

Kozso szerint a mai világban óriási lehetőségek nyílnak meg azok előtt, akik élni tudnak ezekkel.

– Kis közvélemény-kutatást végeztünk a rajongóink körében a közösségi oldalainkon, és kiderült, hogy nagyon kíváncsiak arra, hogyan telnek a mindennapjaink. Így született meg egy saját reality show terve, amiről már tárgyalunk egy televízió­csatornával. Tetszik nekik az ötlet, hogy a nézők nyomon követhetik a munkánkat a zeneírástól a stúdiózáson át a koncertekig, s közben bepillanthatnak egy kicsit a magánéletünkbe. Sőt, végigkísérhetik, producerként hogyan keltek életre egy új csapatot.

Az Ámokfutókkal legközelebb a kisvárdai Lesz Feszten találkozhatnak a rajongók.

CsA

Borítókép: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában