A ruhaipar használja a legtöbb ivóvizet

2019.06.11. 12:27

Környezettudatos ruhatár

Az újrahasznosítás a gardróbszekrényünkre is legyen érvényes!

Sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy újabb darab a ruhatárukba mennyi erőforrásába kerül a bolygónak. Mi a baj a ruhaiparral? És miért probléma, ha megállás nélkül vásárolunk?

Hatalmas pazarlás

Azt gondoljuk, biztosan nem azon a néhány ruhadarabon fog múlni az emberiség jövője, amelyeket a tavaszi leárazáson megvásároltunk, ugye? Azzal a néhány darabbal sem lehet baj, amelytől megváltunk, mert meguntuk, kifogytuk, kihíztuk őket, vagy egyszerűen divatjamúlttá váltak. Ha a világon nem is gondolkodik hasonlóan mind a hét és fél milliárd ember, azért a túlfogyasztás és a túltermelés komoly terhet ró a bolygóra.

Néhány megdöbbentő adat: évente több mint 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le és próbálnak meg eladni a piacon. Egyetlen pamutpóló előállítása 2720 liter édesvizet igényel, amely egy átlagos felnőtt ember számára körülbelül 3 évre elegendő ivóvízmennyiség. A ruhaipar évente annyi vizet használ fel, amellyel 32 millió ötvenméteres úszómedencét fel lehetne tölteni. Az Egyesült Királyságban évente 300 ezer tonna használt ruha kerül a szeméttelepekre. Műszálas ruháink felelősek a világ mikroműanyag-szennyezésének 34,8 százalékáért – adta hírül a greenfo.hu.

A környezetterhelés mellett még nem beszéltünk az állatok kizsákmányolásáról. És nem esett szó arról sem, hogy kik és milyen körülmények között készítik a ruháinkat. A fashionrevolution.org szerint a ruhaiparban dolgozók 80–85 százaléka nő, akik borzalmas körülmények között, fillérekért varrják a nyugati országokba szánt ruhaneműket. Ők maguk soha nem engedhetik meg maguknak azokat az olcsó ruhadarabokat, amelyeken dolgoznak. Ezek után feltehetjük a kérdést: mit tehetünk, ha szeretünk jól kinézni, de nem szeretnénk támogatni a divat­ipar jelenlegi működését és a piacot uraló fast fashion márkákat?

Tudatos odafigyelés

Hol vásároljunk? – valamiért mindenkinek ez az első kérdése, amikor a környezettudatos, fenntartható, etikus divatról esik szó. A legegyszerűbb módja, ha a saját szekrényünkből vásárolunk. A legtöbbször nem is mérjük fel, mennyi régen elfeledett, régebben viselt ruhadarab van a szekrényünkben. Kezdjük el ezeket viselni újra! Szervezhetünk ruhacserét a családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal. Amiket ők meguntak, számunkra igazi kincsek lehetnek – és for­dítva.

Javíttassuk meg, szabassuk át a ruháinkat! Egy aranykezű varrónő a divatjamúlt darabokkal is képes csodát tenni. De másodkézből is beszerezhetjük ruháinkat. A turkálók mellett felkereshetjük a bizományi üzleteket, a válogatott ruhákkal kereskedő second hand ruhaboltokat, az adományboltokat, a vintage lelőhelyeket, a bolhapiacokat, a használtruha-webshopokat, a Facebook-csoportokat, a Facebook Marketplace-t is.

Ha mindenképp a ruhavásárlás mellett döntünk, akkor egy nemzetközi mozgalom szerint elég csak annyit kérdezni: biztosan viselni fogom az adott ruhadarabot legalább harmincszor? Ha a válasz igen, mondjunk igent a ruhára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában