zsír

2019.06.04. 09:16

Természetesen szívünk egészségére gondolunk

Zsír és zsír között különbséget kell tenni az egészséges táplálkozásban.

Fotó: pixabay

Mértékkel a telített zsírokra és többségében a telítetlenekre van szüksége van a szervezetnek, ezért ebből a szempontból a „mumus” a transzzsír, amelynek túlzott fogyasztása szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz vezet.

Elenyésző mennyiség

Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a Magyarországon forgalomba hozott margarinokban a transz­zsírsav tartalma elenyésző, ugyanis csak a hazai transzzsírsav-rendeletnek megfelelő termékeket lehet piacra dobni.

A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét már régóta nem a részben hidrogénezett növényi olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok biztosítják.

Egyébként a zsírok természetes módon is tartalmaznak transzzsírsavakat, így többek közt előfordulnak a húsokban és tejtermékekben is, így a tejszínben vagy a vajban is megtalálhatóak, sőt még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transz­zsírt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában