Növényvédelem

2019.07.19. 15:27

Ha ragad és foltoz a fa

Még ha látszólag nem is okoz gondot, akkor is érdemes védekezni ellene.

Nem szép látvány a levéltetű

Forrás: Dreamstime

Bár a megjelenése után eleinte nem okoz komolyabb gondot a növénynél, és sokszor még az esztétikai „károk” sem látványosak, mégis kevesebb idegesítő kártevő van a kertekben és udvarokban, mint a levéltetű. Foltoz, ragad, nehéz tőle megszabadulni, viszont könnyen és gyorsan képes végigfertőzni mindent. A mindent pedig a levéltetű esetén egyáltalán nem túlzás.

Nem szép látvány a levéltetű
Fotó: Dreamstime

Előbb hangya, majd a vírus

Az idei nyár eleje a nagy, száraz hőséggel kedvezett a levéltetvek elterjedésének és szaporodásának. Ugyan később a nagy kánikula elmúlt, sőt az elmúlt hetekben hűvösebb időjárás érkezett, ami a terjedést visszaszorította, de ahol már megragadtak, ott maradtak is. Ugyanakkor vannak olyan kertek, udvarok is, amelyek jól benapozottak, itt pedig szaporodnak – ahogy a mondás tartja –, mint a tetű.

Egyik olvasónk például azzal fordult hozzánk, hogy tehetetlen, ugyanis nagy méretű szilvafáját rettentő mód megtámadták a levéltetvek. Minden ragad a fa környékén, és foltos, átterjedtek a tetvek a fáról minden növényre a környéken. Nem tudja, hogy képes-e az egész fát lepermetezni a mérete miatt, illetve kérdésként vetette fel, hogy ilyen méretű elszaporodás esetén is hatásosak-e az általános szerek.

Ha olyan mennyiségben szaporodnak el a levéltetvek, mint olvasónk fáján is, akkor elkerülhetetlen a védekezés, még akkor is, ha azt gondolnánk, hogy nem okoznak gondot, és nem érdemes belebocsátkozni a harcba. A levelek bekanalasodnak, és a termés apró marad, illetve a fáról a kert minden növényére „átköltözhetnek” a károkozó telepei. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy motoros permetező, amellyel jóval nagyobb távot, magasságot tudunk befújni, mint egy kézivel, és jobban ki tudjuk juttatni a permetezőszert.

A levéltetvek szívó kártevők, növényi nedvvel táplálkoznak, amelyet a levelekből szívnak, illetve a hajtási csúcsokat szokták megtámadni, mivel itt a legzsengébb és lédúsabb a fa. A táplálkozásuk során édes váladékot, vagyis mézharmatot választanak ki, ami egyrészt ragacsos foltokat képez, másrészt vonzza a hangyákat, így a levéltetvek után hamarosan ők is megjelennek a fánkon. De az is gyakori, hogy a mézharmaton fekete színű gombabevonat telepszik meg, ez a korompenész. Komoly problémát jelent még, hogy a levéltetvek növényi vírusokat is terjesztenek, így például a csonthéjasok egyik leggyakoribb betegségét okozó szilvahimlővírust, tehát már csak ezért is javasoljuk mindenkinek, hogy védekezzen a levéltetű ellen.

Ami használ

Ehhez a speciális, levéltetvek elleni szerek közül a Pirimort és a Teppeki 50 WG-t tudjuk javasolni, de bevethető – ha van otthon – egyéb rovarölő szer, amely a levéltetvek ellen is hatásos, mint például a Mospilan 20 SG, a Fazilo, a Cyperkill 25 EC vagy az Axoris. Az ökológiai termesztésben is engedélyezett szerek közé tartozik a paraffinolaj, a napraforgóolaj, illetve a káliszappan.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában