kreatív

2019.07.24. 11:30

Hulladékból, lomból teremt értéket

Ami másnak szemét vagy értéktelen tárgy, a nyíregyházi Kiss Tímeának maga az aranybánya.

Elszakadt nyakláncok, feleslegessé vált dekorelemek, régi textilek, fahasábok, sőt még a manapság oly divatosnak számító kávékapszulák is hatalmas kincsnek számítanak a szemében, és csak a fantáziája szabhat határt az elkészülő dekoratív dísz- és ajándéktárgyaknak.

Az újrahasznosítás a cél

– A növekvő hulladékmennyiség a közösségi médiában is egyre nagyobb figyelmet kap. Rohanunk a globális katasztrófa felé, ezért három évvel ezelőtt gondoltam egyet, és

eldöntöttem, hogy én is megpróbálok tenni valamit a folyamat le­lassítása érdekében

– kezdte történetét Kiss Tímea. – A szabadidőmben szezonálisan készülnek a dísztárgyak, mindig az aktuális időszak szellemében vagy az adott ünnepre.

Nagyon boldog vagyok, hiszen sikerült egy olyan hobbit találnom, amiben szabadjára engedhetem a kreativitásomat, miközben alkotok, és valami hasznosat csinálok. Az ismerőseim közül sokan megkérdezik, hogy találok időt minderre. Mindig azt szoktam válaszolni, hogy ezek a tárgyak a televíziótól és az okostelefontól „ellopott” időben készülnek.

Kiss Tímea a beszélgetésünk alatt többször megemlítette: alapvetően a hulladék újrahasznosítása volt a célja, ami fő vezérfonalát adja az alkotói tevékenységének. – Rengeteg újrahasznosítható lom halmozódik fel a háztartásokban, amiket egy kis kreativitással újra használható eszközzé vagy dísztárggyá lehet alakítani.

Kiss Tímea

Sokszor nincsenek is tisztában vele az emberek, mekkora kincseket dobnak ki a kukába. A háztartások mellett a másik „vadászterületem” a lomosboltok és a piac, ahol szintén nagyszerű alapanyagokat lehet beszerezni.

A betlehemes házikót lomosboltban találta, amiből egy kis forgáccsal és néhány kézzel festett figurával igazi jászolt varázsolt Kiss Tímea. Szerinte a fahasábok sem csak a tűzre valók: némi csipkével, gyertyákkal és apró díszelemekkel hangulatos adventi koszorúkat készít belőle.

Nemcsak a téli hangulatot, de a színeket is szereti: előszeretettel alkot terasz- és asztaldíszeket, alkalmi virágkosarakat, ballagási dísztárgyakat és bébiételek üvegéből mécsestartókat is. Legújabb kedvencei pedig a kávékapszulából életre keltett angyalkák.

Tavaly jött az ötlet

– Az angyalok ötlete tavaly fogalmazódott meg bennem, ám csupán az idén nyáron volt időm kikísérletezni a szoknyájuk esését, a felsőtestüket, tehát a dísztárgy összképét. Ezek az angyalkák apró csodák, amik igazán feldobják a karácsonyfákat, de a függönyök vagy akár az autók visszapillantó tükreinek díszei is lehetnek.

Az angyalkák alsó részei fém kávékapszulákból készülnek, amiket apró csengők, gyöngyök dekorálnak, az összhatás pedig egy angyalformát ad ki. A műanyag kapszulákból – lévén, hogy azokat munkálni nem nagyon lehet, mert könnyen törnek – pedig karácsonyi csengőket készítek.

A hozzávalókat természetesen háztartásbeli lomok biztosítják, mint például elszakadt nyakláncok, karkötők, megunt kreatív gyöngykészletek. Minden ötletem egyedi, semmiből sem készítek sorozatot.

– Nem tervezek el semmit előre, készítés közben jön az ihlet a végleges formát illetően. Nemcsak az anyagokkal és a formákkal, de a szerszámokkal is próbálkozom, hogy miből mit tudok kihozni. Szerencsére nem szenvedek alkotói válságban; amint meglátok egy használható tárgyat, már meg is jelenik a kép a fejemben az átalakítás utáni állapotáról. Lomokból kincset – ez az én élet­filozófiám.

Gulyás Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában