Év Autója 2020

2019.07.17. 16:59

Melyik lesz az év magyar autója?

Harminckilenc autót neveztek a hazai járműgyártók és importőrök a díjakra.

Sikeresen indul az Év Magyar Autója verseny első éve, az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu szerkesztősége által szervezett díjakra a hazai járműgyártók többsége, a magyarországi autóimportőrök több mint fele benevezte valamelyik 2020-ban fontos autóját. A legtöbb modellt a Porsche Hungaria, az Opel Magyarország és a Magyar Suzuki jelölte.

A nevezések lezárását követően megkezdte a munkát az öttagú zsűri, amelynek az a feladata, hogy szakmai szempontok alapján eldöntse, melyik legyen az Év Magyar Autója, az Év Zöldautója és Magyarország Autója 2020-ban.

Év Magyar Autója 2020

A díjra a Suzuki két esztergomi modelljét, a Vitarát és az SX4 S-Cross szabadidő-autót jelölte. Az Audi Hungaria Zrt. a győri gyártású, világszerte forgalmazott kompakt szabad­idő-autóját, a Q3-ast nevezte. Közülük kerül ki az Év Magyar Autója 2020 díj győztese.

Év Zöldautója 2020

Tizenkét zöldautót jelöltek az importőrök, van köztük hibrid, de többségük teljesen elektromos hajtású. Közös bennük, hogy mindegyikük kevesebb mint 50 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Az autók fele még nem kapható Magyarországon, de a zsűritagoknak lesz lehetőségük arra, hogy vezetés közben is meggyőződjenek a jelöltek tulajdonságairól.

Nevezett autók: Audi e-tron, BMW 530e, Jaguar I-Pace, Kia e-Niro, Mercedes-Benz EQC, Mitsubishi Outlander PHEV, Nissan Leaf, Opel Corsa-e, Opel Grandland X Hybrid4, Peugeot e-208, Renault Zoe, Volkswagen ID.3.

Magyarország Autója 2020

A legnépesebb kategóriába 24 autót jelöltek a magyarországi importőrök. A nagyszámú jelölés és a jelölt modellek különbözősége miatt a szervezőbizottság úgy döntött, hogy nem egy, hanem három Magyarország Autója 2020 díjat oszt ki. A jelölt autókat három csoportba sorolták, így öt autó a kisautó kategóriában, tíz a családi autó kategóriában, kilenc pedig a szabad­idő-autó kategóriában verseng az előkelő címért.

Nevezett autók – kis­autók: Hyundai i10, Opel Corsa, Renault Clio, Suzuki Ignis, Suzuki Swift.

Családi autók: Alfa Romeo Giulia, BMW 3, Fiat Tipo, Kia XCeed, Opel Astra, Peugeot 508 SW, Škoda Scala, Toyota Camry, Toyota Corolla, Volkswagen Passat.

Szabadidő-autók: BMW X5, Citroën C5 Aircross, DS 3 Crossback, Nissan Juke, Opel Crossland X, Seat Arona, Škoda Kodiaq RS, Suzuki Jimny, Toyota RAV4.

A versenyről

Nagy példányszámú online és printlapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2020 „legmagyarabb”, illetve a magyar piac „legjobb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyarország Autója díjat, amely az adott évben nevezettek (magyarországi importőrök által adott évben forgalmazott autók) közül lesz a zsűri döntése alapján a „legjobb” autó. Továbbá meghirdették az Év Zöldautója díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek (magyarországi importőrök által adott évben forgalmazott zöld­autók) közül a „legzöldebb” autót. Ebben a három kategóriában július 1-jével lezárult a nevezés.

Az Év Magyar Autója díj negyedik kategóriájaként kiosztják az Év Beszállítója 2020 díjat, amely az adott évben nevezettek (magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóalkatrészeket gyártó vállalatok) közül a „legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Lesz közönségdíj is, ahol az összes, 39 jelölt modell közül médiapartnerek bevonásával a közönség szavaz a kedvenceire.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában