Praxisok összefogva

2019.07.03. 17:30

Praxisközösségek: együtt többet tehetnek

Megyénken belül a beregi térségben található a legtöbb betöltetlen praxis.

Dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos szerint a betegek egyértelműen nyertesei a praxisközösségek megalakulásának és működésének | Fotó: Sipeki Péter

Praxisközösségek. Bizonyára már sokan hallottak erről az újdonságnak számító országos kezdeményezésről, amely az egészségügyi alapellátás minőségét hivatott javítani.

Az orvosszakma egyöntetűen a program mellett áll, hiszen a pályázatnak köszönhetően a háziorvosi praxisok összefogva, szélesebb szakemberbázisra (orvos, dietetikus, gyógytornász, nép­egészségügyi koordinátor, egészségpszichológus) támaszkodva a jelenleginél magasabb ellátási egységet képviselhetnek, valamint nagy populációt érintő betegségek megelőzését szolgáló szolgáltatásokat és információkat juttathatnak el a lakossághoz.

A több mint 5 milliárd forintos állami kerettel meghirdetett pályázat megmozgatta a háziorvosokat megyénkben is, elkezdtek szerveződni a konzorciumok. Nyolcvanegy praxisközösség nyert támogatást az idén a Három generációval az egészségért pályázaton – ebből három Nyíregyházán –, a vissza nem térítendő forrásból átlagosan 67 millió forintot kaptak a praxisközösségek, amelyekben összesen 465 háziorvos dolgozik.

A Magyarországon működő 130 közösség 1,2 millió embert tud elérni az alapellátásban.

Fókuszban a prevenció

A 2011 óta minden évben megrendezett, legutóbbi, júniusi nyíregyházi praxistalálkozón, amelyen a kórház- és a városvezetés képviselői mellett az egészségügyi alapellátásban dolgozó, területi ellátást végző orvosok is részt vettek, elhangzott: az elmúlt időszakban 9 orvosi rendelőt újítottak fel Nyíregyházán, hamarosan újat építenek a Fenyő utcán, a Csillag utcán pedig 4 új rendelő és védőnői szolgálat fogja megkezdeni a működését.

– Nyíregyházán két felnőtt és egy gyermek „túlsúlyú” praxisközösség működik. A miénk 10 orvosból áll, összesen 35-en dolgoznak együtt. Ez a betegeknek azért jó, mert a kiterjesztett kompetenciáknak és a jobb felszereltségnek köszönhetően több szolgáltatást kapnak az alapellátásban. A betegségmegelőzést (szív- és érrendszeri problémák, rizikófaktorok felmérése, egészségügyi szűrések, egészséges életmódra ösztönzés) célzó programunkban számítunk az egészségfejlesztési irodák, a kórház tapasztalataira is – nyilatkozta dr. Újhelyi János gyermekorvos, ifjúsági orvos, hozzátéve: bölcs lépés volt változtatni a ­korábbi „egy orvos – egy praxis” beteg­ellátási rendszeren.

A betegek érdekében

Dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos és a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke üdvözölte, hogy a városvezetés jelentős összegeket fordít orvosi rendelők felújítására.

– Húszmilliós forrásból most egy fedél alá került két háziorvosi rendelő. Így jóval rugalmasabban megoldható egymás helyettesítése, ezzel a lépéssel ráadásul kiváltottunk egy bérelt ingatlant. Az új rendelő helyén egykor idősek napközi otthona működött. Úgy vélem, bölcs dolog minél több rendelőt önkormányzati kézben tartani, mert praxisváltáskor így nem jelenthet problémát az ingatlanok tulajdonjogi helyzete – magyarázta.

Dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos szerint a betegek egyértelműen nyertesei a praxisközösségek megalakulásának és működésének | Fotó: Sipeki Péter

Praxisközösségben több háziorvos dolgozik együtt, közösen oldanak meg olyan feladatokat, mint a megelőzés, nehezebb esetekben pedig egymással konzultálva megalapozottabb döntéseket hozhatnak. Az rendszer némileg felgyorsíthatja a beteg­ellátást, és javulhatnak a nép­egészségügyi mutatóink.

Mindez persze nem oldja meg a betöltetlen praxisok problémáját, az orvosi „utánpótláshiányt”.

– Való igaz, megyénkben is vannak betöltetlen praxisok, de a helyzet nem olyan aggasztó, mint például Borsod megyében. Általánosan az jellemző, hogy a megyeszékhelyeken, a nagyobb városokban nincs miért aggódniuk a betegeknek, ám a „centrumtól” távolodva már változik a „praxistérkép”.

Értékalapú finanszírozást!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül a beregi térségben a legtöbb a betöltetlen praxis. Az elöregedő, egyébként is idős háziorvosi korfa a gyerekorvosok körében különösen magas, öt éven belül problémát jelenthet a nyugdíjba vonuló kollégák pótlása. Ennek egyik oka, hogy a gyermekorvosi praxisok alacsonyabban finanszírozottak, mint a vegyes vagy a felnőttprofilú ellátások. Másrészt az értékalapú finanszírozás lenne ideális a jelenlegi forma helyett, ahol az eszközökre, bérekre, rezsire fordított kiadások fedezete nem köszön vissza a finanszírozási oldalon.

– Jó hír, hogy a szakdolgozók bérét az idén 8, majd két év alatt 22 százalékkal emelik, csakhogy az én szakdolgozómnak ezt az összeget majd nekem kell előteremtenem, változatlan praxisfinanszírozás mellett – élt egy példával dr. Soós Zoltán.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában