lábhoz!

2019.09.19. 07:24

Ugató vendégek a kastélynál

A vadászkutyák titokzatos világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők szombaton Tiszadobon.

Fotó: M. Magyar László

Eb a vadász kutya nélkül – tartja a mondás, jelezve azt, hogy a vadászkutyák nélkülözhetetlenek a vadászatok során.

A vadászkutyák sokoldalúsága megmutatkozik az apró- és a nagyvadvadászatok alatt, kotorékozás közben, utánkeresés során vagy éppen hajtóvadászatkor.

A kutyák nagy társadalmában különleges helyet foglalnak el a vadászkutyák, hiszen nemcsak hűségesek, de nagyon fegyelmezettek, már gazdájuk egy apró jelzéséből tudják, hogy mit is kell tenniük.

Étteremben vagy a szabadban

A vadászkutyák világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők szeptember 21-én, szombaton a tiszadobi Andrássy-kastélynál, ugyanis ott rendezi meg az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a vadászkutyák napját.

– Minden érdeklődőt várunk, függetlenül attól, hogy vadász vagy sem, hiszen a vadászkutyás nap egyik célja éppen az, hogy azok is bepillantást nyerhessenek a vadászkutyák titokzatos világába, akiket egyébként nem vonz a fegyverdörrenés – mondta el lapunk érdeklődésére Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei szervezetének titkára.

– A megnyitóünnepség 9 órakor kezdődik. A szervezők és a házigazdák képviseletében köszönti a vendégeket és elmondja gondolatait a kastély fenntartását végző Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója, a megyei vadászkamara elnöke és Tiszadob polgármestere. Kettős ünnep lesz szombaton Tiszadobon, hiszen a vadászkutyás nap mellett szombaton nyitják meg a kastély éttermét is. Így a látogatók választhatnak, hogy az exkluzív étteremben fogyasztják el az ebédet, vagy a parkban a vadászkutyák munkájának megtekintése közben.

Látványos bemutatók

A kastélyban a vadászati hagyatékokat kezelő Magyar Vadásztrófea Egyesület jóvoltából régi vadásztrófeákat, könyveket és egyéb érdekes kordokumentumokat tekinthetnek meg a frissítőért betérő látogatók. A vadászkutyák fajtabemutatója 9.30-kor kezdődik, a nézők több mint 20 ismert és kevéssé ismert fajtáról fognak érdekességeket hallani, miközben megszemlélhetik a körben vezetett kutyákat.

– Érdekes látvány, ahogy a kutya remegő inakkal, minden porcikájával az észlelt vadra koncentrálva, mozdulatlanul állja azt, míg a gazda további utasítást nem ad számára. A program a vadászkutyák munkájának bemutatójával folytatódik 11 órakor. Látványos elemekben itt sem lesz hiány, elég ha a magyar agár vagy az erdélyi kopó hajszájára gondolunk.

– Élményszámba megy a karcsú magyar agár munkája. Erős zsinórra kerül a műnyúl, melyet több törésponttal nehezített pályán húz be villámgyorsan az erre kialakított motor. És az agár bámulatos sebességgel száguld utána, nyaktörő kanyarokkal követve le a nyúl cikcakkjait. Legyünk különösen büszkék erre az ősi fajtánkra, hiszen mindössze néhány példány élte túl a II. világháborút, méghozzá Nagyecseden, melyekből sikerült szinte a sír széléről megmenteni.

Nevelési kérdések, tanácsok

– A bemutató közben az udvaron felállított sátorban lesz beszerezhető az ebéd. Fontos tudnivaló, hogy a vadászjegyet felmutatók 50 százalékos kedvezménnyel tudnak vásárolni a vadpörköltből és vadraguból. Aki jobban kedveli a hagyományos összeállítást, az a kastély éttermében fogja ezt megtalálni.

– A vadászkutyák versenye 12.30-kor rajtol, már többen jelezték indulásukat. A feladatokat és a kutyákat ismerve látványos akciókat láthatunk. Egész nap lehetőség lesz konzultációra akár a fajtaválasztásról, akár nevelési-tanítási kérdésekben. A díjak, oklevelek átadásával 16 órakor zárul a rendezvény. Biztosak vagyunk benne, hogy a kilátogatók úgy mennek majd haza, hogy a kis kutya, nagy kutya nem ugatott hiába Tiszadobon.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában