Fontos az odafigyelés

2019.10.02. 11:14

Életet menthet az önvizsgálat

Az emlőrák szűrésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Készülnek a rózsaszín szalagok

Fotó: Nánási Anita

Idézetekkel kiegészített sztárporték fogadták az érkezőket a nagykállói Híd Közösségi Ház termében: Anastacia, Kylie Minogue, Cynthia Nixon és Christina Applegate mosolyognak a képeken. Ami a közös bennük: mindannyian mellráktúlélők. Három asztalnál rózsaszín szalagok és karkötők készültek. A színválasztás nem véletlen: a rózsaszín szalag az emlőrák elleni küzdelem jelképe. – Az egyik fontos célunk a szűrővizsgálatok népszerűsítése, hiszen így még tünetmentes állapotban felfedezhetőek a betegségek – mondta el Kiss-Fekete Melinda, a rendezvényt szervező Nagykállói Járás Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Fontos az odafigyelés

Hazánkban évente mintegy 7500 alkalommal diagnosztizálnak emlőrákot, ebből 2300 esetben sajnos halálos kimenetelű.

Dr. Takács Zoltán szülész-nőgyógyász előadásában kiemelte: a betegség jól szűrhető, ezért nagyon fontos, hogy minél többen ismerjék a módszereket. – A legfontosabb az önvizsgálat: szó szerint kéznél van. A tizenéves gyerekeknek is beszélnünk kell ennek a jelentőségéről, hiszen ha egy lány már serdülőkorban megtanulja a módszert, mindig tudni fogja, hogy milyen tapintásúnak kell lennie az emlőinek. Dr. Takács Zoltán szerint havonta egyszer érdemes időt szánni az önvizsgálatra. Nem kell megijedni, ha a mellek nem szimmetrikusak, arra azonban érdemes odafigyelni, ha hirtelen méretváltást tapasztal valaki, vagy arra, ha az emlőbimbó és -udvar behúzott, esetleg egy új piros folt jelenik meg, vagy ha a tapintás melegebb, érdesebb, váladékozás esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni. Az önvizsgálatkor fekve, ellenkező kézzel, a váll alatt egy kispárnával, határozott tapintással, körkörös mozdulattal kell vizsgálni az emlőt.

– Időben felfedezve a mellrák nagyon jó eséllyel gyógyítható – tette hozzá. – A hölgyeknek 45 éves kor felett kétévente javasolják a mammográfiát, a vizsgálat fiatalabb korban azért nem hatékony, mert még más az emlő szerkezete.

A szakorvos arra is kitért, hogy a hajlam a betegségre a genetikában keresendő, két gén mutációja okozza. A legismertebb példa erre Angelina Jolie esete, akinek a családjában többször is előfordult az emlőrák: egy vizsgálat a színésznőnél is kimutatta a génmutációt, aki megelőző műtét mellett döntött. – Ha egyenes ági rokonnál előfordult emlőrák, fokozott figyelmet kell fordítani a szűrésre – tette hozzá dr. Takács Zoltán.

Elhangzott: annak, aki csomót tapint ki a mellében, nem kell megvárni, amíg időpontot kap a nőgyógyászati szakrendelésre, már a háziorvos is adhat beutalót a nyíregyházi emlődiagnosztikai központba.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában