Hajnali találkozó egy gólemmel?

2019.10.25. 08:14

Hallott már valaki a csekei gólemről? Olvasónk lefotózta!

Idén októberben is arra kértük olvasóinkat, lepjenek meg minket néhány kísértetsztorival. Ezúttal egy igen szokatlan találkozóról írt beszámoló érkezett, egy meglepő fotóval...

Sonkádról mentem haza hajnalban kocsival Tivadarba – írta József nevű olvasónk. – A Túron voltam pecázni, ott aludtam egyet és még nem kelt fel a nap, amikor elindultam. Végig nagy köd volt az úton, a tájból semmit sem lehetett látni. Csekét hagytam el és mentem a falu utáni egyenes úton, amikor jobbról megláttam ezt a fura formájú valamit az út mellett. Olyan mintha egy hatalmas alak lenne. Nagyon halvány volt, akkor vettem csak észre amikor közel értem hozzá. Mintha a földből nőtt volna ki. Lassítottam és lefényképeztem a telefonommal, de a kocsiból nem mertem kiszállni. Tovább hajtottam. Otthon megmutattam a képet több barátomnak is, ők azt mondták, hogy lehet, hogy csak valami árnyék vagy pózna vagy fa körvonala.

A feleségem viszont azt mondja, szerinte egy gólem volt. Az ő nagymamáját, Klára mamát a helyiek vajákos asszonyként ismerték, ő beszélt mindig ilyen dolgokról. Boszorkányokról, ludvércekről, csuhánókról, zsákarcú jankelékről, táltosokról, varázsos kocsisokról, az ártéri erdőben elásott kincsekről. Amikor a néprajzkutató Luby Margit a két világháború között a környéken járt adatot gyűjteni a Bábalelte Babona című, szatmári babonákat tartalmazó könyvéhez Klára mamát is megkérdezte. Az egyik szerelmi praktikája bele is került később a könyvbe. Nem tudom, hogy mit higgyek. Lehet, hogy tényleg csak egy fura alakú fa volt? Klára mamától elég sok mindent tanult a feleségem. Mi van, ha neki van igaza? Hallott már valaki a csekei gólemről? Esetleg más is látta már?

[gravityform id="9" title="true" description="true"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában