csontritkulás

2019.10.19. 07:00

Néma kór a változókorban

A csontritkulás olyan betegség, mely gyengíti a csontokat, növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát.

– Kezdetben semmilyen tünetet nem mutat, ezért nevezik néma járványnak a csontritkulást (oszteoporózis), döntően a nők betegsége, de a férfiaknál is előfordul. A nőknél a menopauza után egy évvel jelentkezhet a csonttömegvesztés, a változókoron kívüli rizikótényező lehet valamilyen társbetegség: gyulladásos mozgásszervi betegség, vesebetegség vagy a cukorbetegség a pajzsmirigy működésének a zavaraival – mondta el dr. Bartha Attila, a Jósa András Oktatókórház Reumatológiai Osztályának vezető főorvosa. Hozzátette:

Magyarországon körülbelül nyolcezer embert érint a betegség.

Gyógyszeres kezelés

A csontritkulás első jele, amikor egy kisebb baleset miatt eltörik a csont. Valójában a legtöbb érintett ezután találkozik a csontsűrűségméréssel is. A vizsgálattal pontosan megállapítható, mekkora a csontsűrűsége a páciensnek, s következtetni lehet a csonttörés veszélyére is.

– A mérőeszköz (DEXA) segítségével látjuk a teljes csonttömeget, két adatból ki lehet számítani a csontsűrűség-csökkenést, ugyanis a mérőeszköz megmutatja, mekkora volt a fiatal kori csonttömeg (25 éves korig épül a csont), és megmutatja, mekkora az adott korban.

A szűréssel emellett feltérképezhető a csonttörési hajlam, s mindez meghatározza, hogy kinek, milyen gyógyszeres terápia javasolt. Ugyanis

a jó hír, hogy gyógyítható a betegség

– tudtuk meg a főorvostól.

– A jelenlegi orvosi protokoll szerint akkor van szükség gyógyszeres kezelésre, ha valakinek már csonttörése volt, vagy nagy a hajlama rá. A készítményekről tudni kell, hogy egyéves időintervallumban mérhető hatékonyságuk, minimum 1 évig szedni is kell a tablettákat, nem naponta, hanem hetente, vagy egyetlen injekcióban is fel lehet venni a szükséges havi gyógyszeradagot – tette hozzá dr. Bartha Attila.

Tejtermékek, napfény

A megelőzésről annyit mondott: – Egyrészt mozgásban gazdag életmódot javaslunk a betegeknek, ugyanis az izommunka építi a csontot. A csont élő szövet, épül és lebomlik, e két folyamatot, amennyire lehet, egyensúlyban kell tartani.

Az étkezés itt is nagyon fontos, a tejtermékben (tej, joghurtok, túró) gazdag ételek fogyasztásával. Fontos ásványi anyag a kalcium, és a D-vitamin nagyobb dózisban ajánlott, mert ezeket bizonyos kor után már nem tudjuk hatékonyan felvenni a környezetünkből. Ha súlyosabb a helyzet, akkor jönnek a csontépítő gyógyszerek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában