szemünk fénye

2019.10.16. 14:00

Stressz szemünknek az okoskütyük villogó fénye

A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem kiemelt témája a kampánynak.

Fotó: Sipeki Péter

Október végéig, a látás hónapjában, több mint 300 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket szerte az országban, a kampány idei mottója így szól: „Fontos a látásom”.

A Magyar Látszerész Szövetség a modern kori kihívásokra is naprakészen reagálva azt is közölte: a digitális eszközök egyre inkább a hétköznapjaink részei, az általuk kibocsátott kék fény elleni védelem tehát ismét kiemelt témája a programoknak. E téren különösen fontos a megelőzés, mivel az

okostelefonok, táblagépek, számítógépek és tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára.

Évről évre egyre többen vesznek részt a kampányhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon, amely minden korosztálynak, de különösen 40 éves kor felett ajánlott, mert a középkorosztály táborában nagyobb a szürke hályog kialakulásának kockázata. Fáradékonyság, fejfájás, de akár fényérzékenység is jelentkezhet mindazoknál, akik nem lépnek az éles látásuk érdekében.

Az éles látás kincset ér

A látás hónapjában adja magát a kérdés: mit tegyünk, hogyan védjük a szemünket? Összeállításunkban annak jártunk utána, milyen érvek-ellenérvek szólnak a szemüveg- és kontaktlencse-használat mellett, illetve ellen, s miért, kiknek érdemes fontolóra venniük a hosszú távú megoldással kecsegtető lézeres látásjavítást.

Érvek és ellenérvek

A szemüvegviselés sokak számára kényelmetlen, a mindennapok során zavarja őket a keret, erős napfényben a tükröződés, máskor a párásodás. A kontaktlencse, melynek napjainkban már számos típusa elérhető, jó alternatívája lehet a szemüvegnek. Azt látjuk, hogy a félkemény és kemény anyagból készült lencsék fokozatosan kiszorulnak a piacról, helyükbe a lágy, magas víztartalmú műanyagból készült társaik lépnek.

Az új lencsék viselése sokkal kényelmesebb, ritkábban fordulhat elő a régi lencséknél tapasztalható szemszárazság, így nem kötelező hozzájuk műkönnyet használni, ráadásul könnyebb megszokni a viselésüket, ám nagyobb odafigyelést igényelnek úgy az ápolás, mint a tárolás terén.

– Kortól függetlenül, sajnos, sokan küzdenek látásproblémákkal. Az országos kampány célja, hogy minden generációt arra buzdítson,

végeztessen látásvizsgálatot akkor is, ha úgy érzi, nincs gond a szemével, hiszen meglehet, hogy mégiscsak ez áll a fáradékonyság, fejfájás hátterében,

de egy szemfenékvizsgálat akár olyan rejtett egészségügyi problémákra is fényt deríthet, mint a cukorbetegség, a magas vagy ingadozó vérnyomás, a keringési problémák – világított rá dr. Pótor Ágnes, a nyíregyházi Pótor Optika szemész szakorvosa és kontaktológusa.

A szakember szólt arról is, hogy főleg az okoskütyük és informatikai eszközök világában felcseperedő kisgyermekek rendszeres látásellenőrzésére fontos odafigyelniük a szülőknek, pedagógusoknak, az ő szemük ugyanis különösen érzékeny a ledfénysugarak káros hatásaira.

– Tízből kilenc gyermeknek szemüvegre van szüksége, többségük rövidlátó, hunyo­rog, nem látja jól az iskolai táblára felírt betűket, számokat. Idővel dönthetnek a kontaktlencsék használata mellett is, amelyekből – akárcsak a szemüvegkeretek és -lencsék esetén – gazdag a kínálat. Akár felváltva is hordhatnak kontaktlencsét és szemüveget a látásproblémákkal küzdők, előbbiből legegészségesebb a napi, a legkeresettebb mégis a kéthetes-havi kihordású, utóbbinál népszerűek a ledfényszűrő réteggel ellátott szemüvegek és az úgynevezett okoslencsék.

Bízzuk a szakorvosra!

– A lényeg, hogy tartós használatra semmiképpen ne vásároljunk nagyáruházakban, piacokon árult olcsó szemüveget, azok csak „tűzoltásra”, szó szerint ideig-óráig jók, ha a meglévő szemüvegünk eltört, tönkrement.

A filléres tucatáruk ugyanis nem optikailag tiszta lencsékből készülnek, gyenge minőségűek, nem a páciens valódi igényeire, állapotára szabottak, többet árthatnak, mint használhatnak! – hangsúlyozta dr. Pótor Ágnes.

PI, MI


Lézerrel javítják a látásminőséget

Megyénkben is egyre többen fordulnak az úgynevezett excimer lézeres dioptriakorrekció, közismertebb nevén a lézeres látásjavítás felé, melynek célja a szem fénytörési hibáinak (rövidlátás, túllátás, astigmatizmus) megszüntetése, csökkentése. A sikeres beavatkozás után nem kell sem szemüveget, sem kontaktlencsét viselni, vagy kisebb dioptriára lesz szükség. Dr. Kolozsvári Bence szemészorvos, egyetemi adjunktus immár 10 éve végez lézeres szemműtéteket a megyeszékhelyen. Az eljárást azoknak ajánlják, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, kontaktlencsétől, munkájukban, hobbijukban zavarják, akadályozzák őket ezek a segédeszközök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában