Célok és támaszok

2019.10.28. 09:46

Újratervezett női életútvonal

Ahogyan öt-, hétévente az életciklusunk változik, úgy érdemes új célokat meghatározni.

Sok nő szeretne kiteljesedni a munkában és az anyaságban is

Kávé, szendvicsek és finom piték sorakoztak az asztalon, a játszósarokban gyerekek rajzolgattak pénteken délután az egyik újonnan nyílt nyíregyházi kávézóban. Nők érkeztek a találkozóra szinte minden korosztályból, sokuk a szociális és családvédelmi szférában dolgozik, s munkájukban is hasznosítható információkért jöttek, mások arra voltak kíváncsiak, mi a titka egy olyan sikeres vállalkozásnak, amit nők indítottak. Ők sem csalódtak, sem az ízletes pitékben, sem az előadókban, ugyanis hiteles forrásból hallhatták, hogyan „érdemes újratervezni egy nő életét.”

A Magyar Vöröskereszt nyíregyházi család- és karrierpontjának rendezvényén a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalása, a család és karrier összefésülése volt a téma. Fucskó Mónika, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tanársegédje Szőke Ágnes vállalkozóval, a kávézó tulajdonosával beszélgetett.

Kilépni a komfortzónából

– Tíz évig dolgoztam egy közszolgáltató cégnél, ültem az irodában és úgy éreztem, fel kell onnan állnom, mert belefásulok. Előtte nem dolgoztam vendéglátásban, de imádok sütni, süteményekkel foglalkozni. Nem szerettem volna egy sablonos vállalkozást nyitni, olyan helyre vágytam, ami közösségépítő, ahová szívesen eljönnek a nők, az anyukák, és nem kell lepasszolniuk a gyereket sem, ha kikapcsolódásra vágynak – mesélte el Ágnes, mi motiválta a vállalkozásindításra.

– Szerintem sokan azért nem mernek új dolgokba belevágni, mert a pénztől teszik függővé lehetőségeiket. Persze, jól tudom, hogy egy cég sikeres működését nagyban befolyásolja a gazdasági környezet, de más munkahelyeknek is vannak rizikói. Én mindent egy lapra tettem fel, hitelből, egy kis önerőből, családi és baráti segítségből épült fel ez a hely – mutatott körbe az újdonsült vállalkozó, aki barátnőjével menedzseli a kávézót.

– Válófélben voltam, amikor belevágtam, a magánéletemet is rendbe kellett raknom. A vállalkozás rengeteg időt vesz el, de szerencsére a volt férjem az 5 és 3 éves gyerekeink neveléséből becsületesen kiveszi a részét. Igyekszem a gyerekekkel minőségi időt eltölteni, sokat beszélgetni, s ha bármikor szükségük van rám, itt lehetnek mellettem – ebből a szempontból talán még előnyösebb helyzetben is vagyok, mint egy átlagos munkahelyen dolgozó nő – jegyezte meg Ágnes, s gondolataival rá is világított azokra a dilemmákra, amelyek a nők többségét felőrlik, amikor a munka és a család összeegyeztetésén fáradoznak.

– Sokan megriadnak az újratervezés szó hallatán, holott ahogyan öt-hét évente a családi életciklus változik, úgy kell újragondolni az életünket, a kapcsolatainkat, a munkánkat is. A nők többsége vívódik, mi legyen a fontosabb, a karrier vagy a család, avagy próbáljanak meg egyensúlyozni köztük – vázolta fel Fucskó Mónika.

Célok és támaszok

– A társadalmi elvárások magasra teszik a mércét: azt diktálják, a nők legyenek jó családanyák, megbízható munkaerők, miközben például hazánkban a részmunkaidős foglalkoztatás gyerekcipőben jár, holott az atípusos foglalkoztatás jelentős terhet venne le a nők válláról – emelte ki a szakember. Majd elhangzottak a statisztikák, amelyekből kiderül, hogy a fiatalok 35–40 éves korukra tolják ki a családalapítás és a gyerekvállalás időpontját, mert sokuk mögött nincs meg az a támogató közeg (például nagyszülők), amely segítené őket.

A mai fiatalok 3–5 éves ciklusokban, projektekben dolgoznak és arra hajtanak, hogy minél változatosabb közegben minél nagyobb munkatapasztalatot szerezzenek. Érdekes, hogy a diplomás pályakezdők elenyésző százaléka kezd vállalkozásba, valószínűleg kevés az ismeretük és bátorságuk hozzá – mondta Fucskó Mónika, a szociális munka tanszék oktatója.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában