Helyi életstílus

2019.10.08. 08:25

Vajon miről írt a Kelet, amikor te születtél?

Fotó: Palicz István

Miről szól az újságírók munkája? Ki dönti el és mi alapján, hogy milyen cikkek jelenjenek meg a megyei napilapban? Hogyan igyekszik felkelteni a szerkesztőség valamennyi generáció érdeklődését? ­Miért fontos, hogy a cikkeknek figyelemfelkeltő címeket ­adjunk? Mikor és hogyan kerül a nyomdába, majd az előfizetők postaládájába a Kelet?

Séta a szerkesztőségben

Többek között ezekre a kérdésekre adott választ a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye 3. b osztályos diákjainak Palicz István újságíró, a Sajtó És Tanulás (SÉTA) program megyei koordinátora.

A gyerekeket osztályfőnökük, Sivadó Miklós és Bardi Boglárka napközis nevelő kísérte el a szerkesztőségi látogatásra. A pedagógusok elmondták: a diákok most ismerkednek a tanórákon a fogalmazás műfajával, így különösen hasznos és tanulságos volt számukra az előadás és a vidám „kalandtúra”.

Ez történt akkoriban

A szerkesztőség könyvtárában egy-egy tanulónak lehetősége nyílt arra is, hogy fellapozza a születése napján megjelent Keletet. Így tett a hamarosan 9. szülinapját ünneplő Zétény is, aki a 2010. november 11-ei újságban egy olyan tudósításra lett figyelmes, amin igencsak elcsodálkozott. Akkoriban történt ugyanis, hogy megyénk egyik kistelepülésén, a tiszakerecsenyi általános iskolában tűz ütött ki, kiégett a tanári szoba, átmenetileg szünetelt a tanítás.

– Szegények, biztosan nagy lehetett a riadalom! Ilyen áron egyetlen iskolában se hirdessenek szünetet! – jegyezte meg a kisdiák, majd vidámabb „vizekre evezett”: Garfield mulatságos történetét nézte meg az újság hátsó oldalán.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában