Koraszülött babák

2019.11.19. 14:23

Egymásra épülő terápiákkal egy tartalmasabb életért

A koraszülött babák a szülők közelségét, sok-sok figyelmet és szeretetet igényelnek.

Attila mozgásfejlesztő foglalkozásra érkezett Szakács Andreához

Ami a kilenc hónap alatt történik, az a világ legnagyobb csodája, egy aprócska sejtből ember lesz, a nő saját testéből táplálja, amíg meg nem érik és elég erős nem lesz az érkezésre az új családtag. A gyerek várva várt boldogság, s még ha nem is az első várandóssága az anyának, de amolyan „egészséges” izgalommal éli meg azt a bizonyos negyven hetet. Már akinek addig tart a kismamaság ideje.

Mi áll a háttérben?

– Attila 36 hétre érkezett, a mai napig senki nem tudja, miért jött hamarabb, nem volt semmi előjele a koraszülésnek, nem voltam veszélyeztetett terhes sem, valószínűleg valamilyen fertőzés állhatott a háttérben, mert a terhességem első trimeszterében nagyon beteg voltam – mondta dr. Kelemen Emese Éva, aki máig találgatja, mi lehetett első babájával a koraszülés oka. A fiatal anyuka háziorvos, ismeri, mivel jár a koraszülöttség, de mivel kisfiának a súlya sem volt szélsőségesen alacsony, 2200 grammal született, abban reménykedett, hogy Attila megkésve mégis utoléri idővel kortársait. Sajnos, nem így alakult.

– Aggódni akkor kezdtem, amikor a légzése leállt, veszélyben volt a keringése, ami a kis veséjét is érintette. Valószínűleg fertőzéses eredetű szeptikus sokk léphetett fel, a születés után közvetlenül antibiotikumokat kapott. Ezután derültek ki sorra az egyre súlyosabb gondok, folyamatos feszültségben teltek a napjaim, akörül forogtak gondolataim, hogy egyáltalán életben marad-e a kicsi – mesélt tovább az édesanya. – Végül kiderült a legnagyobb probléma: a szemei nem fejlődtek ki rendesen. Bár a terhesség alatt az ultrahangos vizsgálatok semmilyen eltérést nem mutattak.

– A budapesti Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján komplex fejlődési rendellenességet állapítottak meg nála, amit műteni nem lehetett. Fényt és árnyékot biztosan érzékel, ennyit tudunk jelenleg. A nagyobb tárgyak után nyúl, és megfogja. Részben a látássérültség miatt, részben mert az izmai is igen gyengék, most három és fél évesen kezdett beszélni, kapaszkodva felállni, lépegetni – s hogy járni is képes legyen, az még odább lesz – mondta el Emese, akinek „vigasztalásul” ott csüngött a karján Ben­degúz, a teljesen egészséges, 15 hónapos kis testvér, akit – ahogyan fogalmazott – az égiek küldtek segítőként bátyjának.

A családdal a Nyírségi Hos­pice Alapítvány Kis Csillag Fejlesztő Központjában találkoztunk, ahol mozgásterápián vettek részt, ugyanis a szülők, ha tehetik, egyszerre több területen igyekeznek speciális fejlesztést biztosítani a gyermeknek.

Kis lépésekben

– Napról napra fejlődik, egyre szenzitívebb a körülötte lévő világra, ha Attila nem lenne együttműködő, nem tudnánk ilyen szépen haladni. Háton és hason fekve a törzsizomzat erősítésével, a figyelemfejlesztéssel foglalkozunk, nagyon sokat énekelünk, a dalocskákkal rögzülnek a mozgássorok. A lábizom erősítése, a helyzetváltoztatás tanulása, a mászás, a kúszás, a guggolás gyakorlása alapvető elemei óráinknak – avatott be a terápiába Szakács Andrea gyógypedagógus. Ma már a szakemberek az egymásra épülő kezelésekre voksolnak. Attila is rendszeresen kezeléseket kap a kórház gyerek­rehabilitációs osztályán, s a mozgásfejlesztésére rásegítenek az alapítványnál is. – A legújabb szemlélet szerint több területen is hatékonyan együtt dolgozhatnak a különböző szakemberek.

Az egyik leghatékonyabb terápia: a Vojta-terápia, amit a Dévény-módszerrel együtt lehet alkalmazni, fontos elem lehet a későbbi tanulási zavarok megelőzésében a szenzoros integrációs terápia és a folyamatos gyógypedagógiai tanácsadás, ami a Szent István utcai telephelyünkön elérhető – sorolta a lehetőségeket a szakember, s hozzátette: minden koraszülött másképp fejlődik, az eredmények attól is függnek, mi történt a szülés körül és az azt követő első napokban, van-e genetikai rendellenesség a koraszülés hátterében, mert szerencsére az esetek túlnyomó többségében az enyhe fokú fejlődési lemaradás behozható az iskolakezdésre.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában