Népszokások

2019.11.01. 20:00

Magyar hagyományok a halottak hetében

Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik.

grave

Forrás: Illusztráció / Dreamstime

A halottakról megemlékezés napja november másodika. Ekkor kezdődnek azok a „tiltások”, amik egészen karácsonyig előfordulnak a keresztény kultúrkörben.

Egész héten mosási tilalom volt, mert megsárgult volna a víz, nem meszeltek, mert akkor a férgek ellepték volna a házat. Sok helyen nem végeztek semmilyen földmunkát, úgy gondolták, beteg lesz, aki ezt megszegi. Különösen varrni volt tilos, mert úgy tartották: minden öltés egy szúrás a halottnak. Ez a tiltás egyébként egész hétre érvényes maradt.

Ellenben ekkor mindenhol rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítették, és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágították. Ez a szokás máig él. Régen ahány halottja volt a családnak, annyi gyertyát gyújtottak. Voltak, akik szerint a lángnál megmelegedhetnek a fázó lelkek, mások szerint azért kell gyertyát gyújtani, hogy az erre a napra kiszabadult lelkek visszataláljanak nyughelyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában