Népszerű a hullámos papagáj

2019.12.30. 12:06

Igencsak népszerűek a tollas kis kedvencek

A nagyobb papagájfajták tartását nem javasolják kezdőknek.

Forrás: Illusztráció / shutterstock

Számos olyan gazdi van, aki nem a megszokott cica vagy kutya tartása mellett kötelezi el magát, hanem sokkal egzotikusabb házi kedvencre vágyik. A halakon vagy hüllőkön túl a madarak is hű társaikká válhatnak a merész állattartóknak. A tollas kis jószágok közül a legnépszerűbbek a hullámos papagájok, illetve a különböző pintyfajták.

Kis méret, kis kalitka

A hullámos papagájok nagyon szelídek, akár az ujjunkon is pihentethetjük őket, s a vonzerejüket fokozza, hogy néhány szót meg is tudunk tanítani nekik. Természetesen egy hullámos papagáj nem fog úgy beszélni, mint nagyobb testű, egzotikus társai, de 1-2 szó ismétlése ezeknek a kismadaraknak sem okoz gondot. Kisebb méretük miatt nem igényelnek nagy kalitkát, könnyen kezelhetőek, s akár teljesen kézhez szoktathatók. Nagyon fontos azonban, hogy ha szelíd kismadarat szeretnénk, akkor érdemes egyetlen fiú papagájt vásárolni, s így kis kedvencünk minket tekint majd társnak.

– Azt nem szabad elfelejteni, hogy minden élőlénynek úgy jó, ha fajtájából többet tartunk, viszont aki nem csupán a lakás díszeként tekint az állatra, s van ideje mindennap több órát foglalkozni vele, annak ideális egyetlen madarat vásárolni. Ebben az esetben mindenképp egy fiatal fiú papagájt vegyünk, amit a megfelelő törődéssel úgy a kezünkhöz szoktathatunk, hogy a lakásban akár ki is engedhetjük a ketrecből – részletezte Smajda Gergely a hullámos papagájok tartásának előnyeit. A nagyobb papagájfajták, mint például az ara vagy a jákó tartását nem javasolják kezdőknek, hiszen egy ara papagáj a diót is könnyedén kettéharapja, vagy a tömör fából készült bútorokat is képes tönkretenni. Éles csőrük és karmaik miatt az embernek is komoly sérüléseket tudnak okozni, tartásuk komoly felelősséggel jár, ezért csak hozzáértő gazdik vásároljanak ilyen madarakat.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában